Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Șeful statului s-a întâlnit cu procurorul general: Ce au discutat

Situația din sectorul justiției, dar și modul în care se derulează reforma instituțiilor de drept, au fost subiectele discutate în cadrul ședinței de lucru a președintelui țării, Maia Sandu, cu Procurorul general, Alexandr Stoianoglo.
Sputnik

CHIȘINĂU 22 feb - Sputnik. Șeful statului, Maia Sandu, s-a întâlnit luni cu procurorul general, Alexandr Stoianoglo. În cadrul ședinței de lucru, cei doi au discutat despre din sectorul justiției și modul în care se desfășoară reforma instituțiilor de drept, inclusiv a organelor Procuraturii. Totodată, în cadrul discuțiilor, Maia Sandu a pus accent pe independența actorilor din domeniu, ca element-cheie al actului justiției și ca o condiție indispensabilă pentru a recăpăta încrederea cetățenilor față de sistem.

„Mi-am expus viziunea asupra reformei justiției și am accentuat așteptările pe care le au cetățenii față de instituția Procuraturii”, a menționat Maia Sandu.

Ce spune un fost ministru al Justiției despre crearea Curții de Apel Anticorupție

Amintim că miercuri, 17 februarie, reforma justiției a devenit motiv de dispută între Ministerul Justiției și președintele țării. Maia Sandu a întors în Parlament Legea pentru aprobarea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia, cerând ca acestea să fie reexaminate și completate. Șeful statului a propus ca reforma să fie făcută altfel - să fie constituită o comisie formată din experți străini care să se ocupe de evaluarea judecătorilor. Mai mult, ea susține că trebuie să fie demarată o „reformă viabilă” în sistemul organelor anticorupție.

Totodată, Sandu cere să fie verificate „efectiv” declarațiile de avere și interese ale judecătorilor și procurorilor.

Ea a cerut de asemenea să fie elaborat un proiect de lege pentru modificarea Constituției, pentru a permite confiscarea averii pe care funcționarii publici și demnitarii nu o pot justifica. Acest lucru l-a nemulțumit pe ministrul interimar al Justiției Fadei Nagacevschi, care a menționat că aceste recomandări de modificare a strategiei și planului de acțiuni au fost făcute în pofida faptului că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei i-a recomandat țării noastre să le implementeze în forma adoptată de Parlament.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova