Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cât ne va costa protestul transportatorilor - expert

Protestul de marți al transportatorilor nu va afecta semnificativ economia țării, dar va duce la o anumită destabilizare. De exemplu, unii nu vor avea cu ce să meargă la muncă. Expertul Viorel Gîrbu consideră că protestul de o zi sau două nu va duce la mari pierderi.
Sputnik

CHIȘINĂU 22 feb - Sputnik. Protestul transportatorilor anunțat pentru marți nu va afecta considerabil economia țării, dar dacă aceste neînțelegeri cu autoritățile vor dura o perioadă mai lungă, atunci consecințele vor fi resimțite, susține expertul economic Viorel Gîrbu.

Specialistul consideră însă că transportatorii nu vor extinde durata protestului, pe motiv că aceștia sunt și așa la limita supraviețuirii și nu-și vor putea permite să se lipsească de venituri, chiar dacă acestea sunt mici. Viorel Gîrbu este de părere că greva transportatorilor va fi simțită mai mult de către cei care nu dețin automobile proprii și nu vor avea cu ce să ajungă la locul de muncă. 

Transportul public NU va circula marți în țară: Ce spun membrii CNESP

„Acest lucru va fi o problemă pentru cetățenii care trăiesc în suburbii și activează în centrele urbane și au nevoie să se deplaseze, de exemplu, la Chișinău. În acest caz, ei vor trebui să apeleze la serviciile de taxi, fie la transportul de ocazie, ceea ce nu este chiar bine. (…) Desigur, că orice grevă, orice protest destabilizează domeniul economic și le impune agenților economici necesitatea de a regândi și a ajusta modelul economic”, a precizat expertul Viorel Gîrbu.

Specialistul susține că este greu de spus dacă unele întreprinderi vor fi afectate de această grevă, exprimându-și speranța că antreprenorii vor găsi soluții ca să-i asigure pe angajații săi cu transport până la locul de muncă. 

„Presupun că lucrătorii vor trebui să caute o soluție. Probabil, vor apela la ajutorul unui prieten. Unele întreprinderi mari vor trebui să se gândească și să arendeze autobuze sau microbuze care să meargă la locurile de trai a lucrătorilor și să-i aducă la muncă. Asta în cazul în care consideră că nu se pot descurca altfel. Este greu de anticipat, fiecare întreprindere are organizarea sa proprie, dar este cert că această grevă creează anumite dificultăți”, a menționat expertul.

Expertul economic susține că acest protest al transportatorilor este unul benefic, pentru că doar așa Guvernul va putea auzi ce zic transportatorii și poate că se va încerca să soluționeze problema. 

„Transportatorii de pasageri sunt interesați de creșterea tarifelor pentru transport. Executivul promovează niște politici ineficiente, plafonează taxele, ceea ce până la urmă este un lucru total nefiresc. Dacă Executivul consideră că acest serviciu poate fi prestat la aceste costuri, atunci nu are decât să cumpere autobuze și să presteze aceste servicii, dar mediul de afaceri trebuie lăsat în pace ca să-și organizeze activitatea cum vrea, iar Executivul să se asigure doar dacă există competiție”, a declarat Gîrbu.

Transportul de pasageri, sistat și în municipiul Chișinău

Anterior, transportatorii și-au anunțat revendicările pe care le au față de autorități. Este vorba despre vaccinarea în termen de șapte zile a tuturor conducătorilor auto din transport public, asigurarea gratuită a transportatorilor cu materiale de protecție, achitarea imediată din bugetul de stat a plăților compensatorii pentru conducătorii auto, în valoarea salariului mediu lunar pe economie, pentru fiecare lună a pandemiei și repartizarea motorinei gratuite - necesare pentru activitatea transportului regulat de persoane - din rezerva de stat și ajutoarele internaționale. Întrebat despre cât de real ar fi ca aceste revendicări să fie îndeplinite, expertul a spus că acest lucru este practic imposibil. 

„Unele revendicări nici nu sunt măcar corecte, din punctul meu de vedere. Unele ar putea fi îndeplinite, alte nu. Repet, Executivul nu a gestionat corect criza economică, nu a ajutat business-ul și și-a văzut de treaba sa, dar la mediul de afaceri nu s-a gândit. (...) Dacă să mă refer la revendicările propuse de către transportatori, atunci dacă vorbim de vaccinare, nu prea îmi dau seama cum ar fi posibil acest lucru dacă vaccinul încă nici nu a ajuns în Republica Moldova, mai ales că în primul rând vor fi vaccinați lucrătorii medicali”, a explicat expertul economic. 

Ceban: Primăria nu poate asigura una din restricțiile CNESP
Viorel Gîrbu a declarat pentru Sputnik Moldova că soluționarea problemei transportatorilor poate fi realizată doar după ce va fi scoasă plafonarea taxelor pentru călătoriile cu microbuzele de linie. 

„Liberalizarea acestui sector este soluția, după părerea mea. Eu nu cred că Executivul ar trebui să intervină și să plafoneze aceste costuri. Transportatorii pot să presteze aceste servicii la orice tarife își doresc și le consideră de cuviință, inclusiv trebuie să liberalizeze piața respectivă și, în cazul în care există blocaje, să trimită alți agenți economici care să presteze aceste servicii la prețuri mai mici”, a conchis Viorel Gîrbu. 

Amintim că Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto a anunțat că transportatorii își vor sista activitatea pe parcursul zilei de marți. Astfel, microbuzele de linie municipale, raionale și interaionale nu vor circula în această zi. Decizia a venit după ce CNESP a hotărât să reducă numărul de pasageri în transportul public până la 50% din capacitatea unității de transport. După anunțarea deciziei, transportatorii s-au arătat nemulțumiți, iar Comisia Națională de Sănătate Publică a decis suspendarea decizie de limitare a numărului de pasageri în transport, până la data de 28 februarie. Chiar și așa, transportatorii nu s-au răzgândit și au anunțat că nu vor renunța la protestul de marți. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova