Prețul valutelor ba urcă, ba coboară: Ce face BNM și cum comentează experții

Banca Națională practic nu s-a implicat în ianuarie 2021 pe piața valutară internă, după o perioadă îndelungată în care a intervenit lunar destul de semnificativ, prin procurări de valută. Cum au comentat pentru Sputnik experții economici Roman Chircă și Viorel Gîrbu.
Sputnik

CHIȘINĂU, 18 feb – Sputnik. Prețul valutelor se schimbă de la o zi la alta, dar fluctuațiile valutare pe care le urmărim de la începutul anului nu sunt de impact și nu comportă pericole pentru economie.

Cotațiile oficiale pentru euro și dolar se pot modifica în unele zile cu 10-20 de bani, dar a doua zi sau în zilele următoare revin pe vechile poziții – în cazul nostru, acesta este efectul raportului dintre cererea și oferta de valută.

De exemplu, euro a scăzut cu 18 bani în cotațiile Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru 18 februarie, după care la cursul pentru vineri, 19 februarie, a recuperat 10 bani, fiind cotat cu 21,07 lei.

Prețul valutelor ba urcă, ba coboară: Ce face BNM și cum comentează experții

Cursul valutar oficial anunțat de BNM reprezintă „media de pe piață, nu este stabilit de BNM, dar când fluctuația este mare, BNM intervine”, a precizat expertul economic Viorel Gîrbu, solicitat de Sputnik să comenteze evoluțiile de pe piața valutară internă din aceste zile.  

Cine decide prețul euro și dolarului în Moldova – explicația expertului

Dovadă că BNM nu vede niciun fel de pericole în fluctuațiile de pe piața valutară pe care le-am observat de la începutul anului este și faptul că, în ianuarie 2021, banca centrală a cumpărat foarte puțină valută de pe piața internă – echivalentul a doar 1,5 milioane de dolari americani. 

În alte perioade, BNM intervenea pe piața valutară internă pentru a cumpăra lunar „surplusuri” de valută de 10, 20 și chiar 30 de ori mai mare.

La un briefing susținut pe 5 februarie, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, s-a referit și la valuta procurată de pe piața internă în 2020.

„În a doua jumătate a anului 2020, pe piața valutară a existat o ofertă excesivă de valută, care a exercitat presiuni de apreciere asupra leului moldovenesc. Pentru a diminua volatilitatea pieței, BNM a intervenit cu procurări de valută pe piața valutară internă în volum de 106,0 mil. USD pe parcursul trimestrului III și 140 milioane USD în trimestrul IV 2020”, citatul l-am preluat din discursul publicat pe site-ul BNM.

Au scăzut rezervele valutare ale BNM

În ianuarie, au scăzut și rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei – cu 19,76 milioane de dolari americani, în comparație cu 31 decembrie 2020. 

Clar de pe acum: Produsele alimentare se vor scumpi în 2021 – prognoza BNM despre inflație

Aceasta, după ce practic pe întreg parcursul anului 2020, activele oficiale de rezervă ale BNM au fost la cel mai înalt nivel din istorie, înregistrând noi recorduri lună de lună. La sfârșitul lunii ianuarie, rezervele valutare ale BNM au constituit 3 miliarde 763 de milioane 780 de mii de dolari americani (3 763,78 mil. dolari SUA).

BNM a informat că rezervele valutare au scăzut în ianuarie după ce a achitat plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova - 13,27 milioane de dolari americani, plățile Ministerului Finanțelor - 6,49 milioane de dolari SUA, dar și din cauza deprecierii cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul american - 13,07 milioane de dolari americani.

Cum au comentat experții activitatea BNM pe piața valutară

Solicitat să comenteze pentru Sputnik activitatea BNM pe piața valutară în luna ianuarie, expertul economic Roman Chircă a remarcat „nivelul de intervenție pasiv” al băncii centrale. 

„Fluctuația rezervei este relativ mică, la fel și intervenția de cumpărare a valutei. Ceea ce arată că BNM a avut un nivel pasiv de intervenție pe piața valutară”, a spus Roman Chircă.
Prețul valutelor ba urcă, ba coboară: Ce face BNM și cum comentează experții

Cu referire la fluctuațiile valutare curente, din februarie, expertul economic a comentat că modul în care se schimbă cotația leului moldovenesc „este un efect sporadic și nu s-a conturat într-o tendință de lungă durată”. În opinia sa, acesta „este datorat unui exces de valută pe piață sau acțiunilor de cumpărare a valutei de către BNM”.

Expertul economic Viorel Gîrbu a comentat pentru Sputnik că „nu vede nimic deosebit în modul în care au evoluat intervențiile BNM pe piața valutară” în ianuarie.

„BNM nu trebuie obligatoriu să cumpere valută. Rezervele de valută la noi sunt exagerate. Eu le-aș cataloga ca fiind o reflecție a disfuncționalităților din economie”, a menționat Viorel Gîrbu.

Prețul valutelor ba urcă, ba coboară: Ce face BNM și cum comentează experții
Expertul economic a explicat că „teoria ne zice că BNM trebuie să păstreze în rezerve mijloace financiare necesare în mărime comparabilă cu 2-3 luni de importuri. Adică 1,3 miliarde de dolari. Noi ținem acolo 3,8 miliarde de dolari. Adică 2,5 miliarde de dolari în plus... De ce?”.

Precizăm că Banca Națională utilizează în calitate de instrumente ale intervențiilor valutare atât operațiunile directe - cumpărări sau vânzări la vedere de valută contra lei moldovenești, care influențează masa monetară, cât și operațiuni de ajustare (swap-uri valutare), care sunt instrumente reversibile și care nu au impact asupra masei monetare pe termen lung.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova