Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce spune un fost ministru al Justiției despre crearea Curții de Apel Anticorupție

Fostul ministru al Justiției Stanislav Pavlovschi spune că, în cazul constituirii Tribunalului și a Curții de Apel Anticorupție s-ar complica și mai mult activitatea sistemul judecătoresc, inclusiv legislația procesual-penală.
Sputnik
Ce spune un fost ministru al Justiției despre crearea Curții de Apel Anticorupție

Candidatul la funcția de prim-ministru al Guvernului a prezentat Parlamentului programul de activitate, iar printre măsurile propuse este și constituirea Tribunalului și a Curții de Apel Anticorupție. Fostul ministru al Justiției Stanislav Pavlovschi spune că aceste propuneri de ordin conceptual vor afecta funcționarea sistemului judecătoresc, implicit legislația procesual-penală care va trebui modificată.

„Constituția interzice crearea instanțelor extraordinare, iar noi nu știm cum va fi depășit acest obstacol constituțional. Aceste propuneri vor afecta funcționarea sistemului judecătoresc și toată legislația procesual-penală. În principiu, ideea nu este rea, doar că realizarea ei va fi problematică. Cunoaștem că instanțele de judecată activează după principiul de distribuire aleatorie a dosarelor. Dacă va fi creată o Curte de Apel Anticorupție ne întrebăm câți judecători vor activa acolo, trei sau patru, cum ei vor respecta principiul de distribuire aleatorie a dosarelor”, a menționat Pavlovschi.

Un alt aspect pe care l-a menționat Pavlovschi se referă la examinarea de către această instanță extraordinară a dosarelor mari legate de corupție.

„ Ne întrebăm câte dosare de acest tip noi avem în Moldova, cu ce se vor ocupa acești judecători, constituim o instanță pentru câțiva magistrați. Trebuie să vă spun că aplicarea măsurilor de natură criminal-procesuală în lupta cu corupția este cea mai nereușită metodă, iar pentru asta sunt alte instrumente mai inovative de combatere a corupției, inclusiv implicarea societății, utilizarea mecanismului privind confiscarea civilă a averilor și altele. Prin urmare, aceste practici trebuie valorificate”, a punctat Stanislav Pavlovschi.

Potrivit articolului 115 din Constituție, pentru anumite categorii de cauze pot funcţiona, potrivit legii, judecătorii specializate. Totodată același articol spune că înfiinţarea instanţelor extraordinare este interzisă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova