Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

S-a zguduit Pământul încontinuu! Serie de 8 cutremure lângă Moldova

În 3 zone seismice din România s-au produs cutremure de pământ pe 3 februarie. S-a activizat zona seismică Făgăraș-Câmpulung. Cinci dintre cele 8 cutremure s-au produs aici.
Sputnik

CHIȘINĂU, 4 feb - Sputnik. Opt cutremure de pământ s-au produs miercuri, 3 februarie, în România.

Video: Seismul care a zguduit Moldova: De nu s-ar repeta!

O coincidență rară este că mișcările tectonice au fost înregistrate în tocmai trei zone seismice: Vrancea, Făgăraș-Câmpulung și Muntenia.

Cel mai puternic dintre cutremure a avut magnitudinea de 3.8 grade pe scara Richter și s-a produs în zona seismică Vrancea, potrivit Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului din România (INCDFP).  

Cele mai slabe dintre ele, de 2.1 grade pe Richter, au fost înregistrate în zona seismică Făgăraș-Câmpulung (județul Argeș) și în zona seismică Muntenia (Prahova).

S-a zguduit Pământul încontinuu! Serie de 8 cutremure lângă Moldova

Cinci cutremure din cele opt s-au produs în zona seismică Făgăraș-Câmpulung. Toate seismele din această zonă au fost de suprafață, s-au produs la o adâncime de doar 2 și 3 kilometri.

Care este specificul zonei seismice Făgăraș-Câmpulung și de ce cutremurele de suprafață sunt periculoase?

Potrivit seismologilor români, zona seismică Făgăraș-Câmpulung este a doua zonă seismică majoră a României, după regiunea Vrancea.

Ponderea majoră în seismicitatea României este conferită de cutremurele de mare adâncime din Vrancea, dar și seismicitatea asociată surselor de cutremure de mică adâncime nu este de neglijat.

Seismele de mică adâncime, chiar dacă n-au magnitudine mare, pot cauza pagube semnificative în plan local, în localitățile din zonele epicentrale respective.

Cel mai puternic cutremur de pământ din 2020 s-a produs în România pe 31 ianuarie, în județul Vrancea, având o magnitudine de 5.2 pe scara Richter și fiind resimțit și în capitala București. 

S-au zguduit munți și văi! Patru cutremure s-au produs astăzi lângă Moldova

Vrancea (România) este singura sursă de cutremure ce poate afecta Republica Moldova. Zona Vrancea este responsabilă de peste 90% din totalul cutremurelor produse în România.

Seismicitatea României este repartizată pe mai multe zone epicentrale: Vrancea, Făgăraş-Câmpulung, Banat, Crişana, Maramureş şi Dobrogea.

La acestea se adaugă zone epicentrale cu importanţă locală în regiunea Jibou şi a Târnavelor în Transilvania, nordul şi vestul Olteniei, nordul Moldovei şi Câmpia Română.

Cele mai puternice cutremure din România au avut loc în anii 1802 (7,9 grade), 1812 (6,5 grade), 1829 (7,3 grade), 1838 (7,5 grade), 1908 (7,1 grade), 1940 (7,7 grade), 1977 (7,4 grade), 1986 (7,1 grade), iar în anul 1990, la 30 şi 31 mai, au avut loc două cutremure (6,9 grade şi respectiv 6,4 grade). Cutremurul puternic din anul 2004 a avut o magnitudine de 6 grade pe scara Richter, dar nu a produs victime sau pagube materiale. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova