Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Video, Foto: „Strigăt al sufletului” artiștilor – iată ce au cerut la protest

Artiștii de concert le cer autorităților să-i trateze pe picior de egalitate cu artiștii de teatru și să redeschidă sălile de concert. Până pe 15 februarie este în vigoare starea de urgență în sănătate publică din cauza COVID-19.
Sputnik

CHIȘINĂU, 4 feb - Sputnik. Artiști din Republica Moldova au participat joi, 4 februarie, în Chișinău, la o acțiune de protest împotriva restricțiilor impuse de autorități din cauza pandemiei de COVID-19 care vizează activitatea lor.

Ei s-au declarat contrariați și nemulțumiți de faptul că autoritățile au permis spectacolele de teatru, dar nu și concertele cu public.

Sputnik Moldova a transmis imagini Live de la protestul artiștilor, desfășurat în fața Palatului Național „Nicolae Sulac”, în centrul capitalei.

Artiștii au cerut să fie „auziți de autorități și să fie redeschise sălile de concert”. Dacă nu susțin concerte, artiștii își pierd sursa de venit.

 „Nici nu-l putem numi protest, este de fapt un strigăt al sufletului, pentru că de fapt niște incompetenți hotărăsc soarta multor oameni. Niciun argument valid, niciun argument serios nu vine din partea lor. (...) Eu sincer nu înțeleg această sfântă cumințenie a colegilor”, a declarat presei unul dintre participanții la acțiunea de protest, Sergiu Beznițchi, prezentator tv/radio.

Video, Foto: „Strigăt al sufletului” artiștilor – iată ce au cerut la protest

La acțiune au participat și angajați ai Filarmonicii, care deocamdată nu au un sediu al lor, după ce clădirea a fost distrusă într-un incendiu acum câteva luni.  

„Suntem foarte bucuroși pentru colegii noștri din teatre, care și-au redeschis sălile și acum trăiesc procesul acesta artistic. Or, nu înțelegem diferența dintre un spectator de teatru și un spectator de concert”, a spus Svetlana Bivol, directorul Filarmonicii de Stat.

O altă participantă la protest a declarat presei că, anterior, artiștii au făcut demersuri către autorități, dar că acestea au explicat că „în cazul unui spactacol de teatru spectatorul are un comportament mai reținut, în timp ce la un concert spectatorul poate începe să danseze” și astfel, prin urmare, să nu respecte distanțarea fizică.

„În Sala cu Orgă, la un concert de Mozart, spectatorul se ridică și dansează... - aceasta este o absurditate!”, s-a indignat o artistă.

Precizăm că, pe 13 ianuarie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a prelungit starea de urgență în sănătate publică până pe 15 februarie. Respectiv, în vigoare sunt mai multe restricții referitoare la acțiunile ce presupun interacțiunea unui număr mare de oameni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova