Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Există viață după cancer: Povestea Tatianei Vascan care a învins maladia

Anual în data de 4 februarie este marcată Ziua mondială de luptă împotriva cancerului. Tatiana Vascan a învins această maladie, iar acum poate încuraja și alte persoane să lupte cu această boală.
Sputnik

CHIȘINĂU, 4 feb - Sputnik. Cancerul este o boala tot mai des întâlnită în lume și reprezintă a doua cauză principală de deces la nivel global. Anual, din cauza cancerului peste 9,6 milioane de oameni mor în toată lumea. Între 30-50% din cazurile de cancer pot fi reduse prin depistarea precoce a bolii și tratamentele adecvate. Tatiana Vascan este moldoveanca care a reușit să înfrunte maladia. Povestea de viață a femeii te motivează să fii puternic și să lupți cu orice boală.

Există viață după cancer: Povestea Tatianei Vascan care a învins maladia

Tatiana Vascan a povestit pentru Sputnik Moldova că i-a fost extrem de greu să depășească momentul în care a fost diagnosticată cu cancer, însă dragostea pentru viață a motivat-o să fie puternică. Ea încurajează oamenii să efectueze controale medicale sistematic pentru a preveni această maladie, iar cei care suferă de cancer să lupte și să nu lase niciodată mâinile în jos.

Sputnik V va fi testat pe pacienții care suferă de cancer
"Cancerul poate fi depășit și există viață foarte frumoasă după aceasta. În primul rând aș recomanda tuturor să treacă controlul medical. Medicina este prezentă în viața noastră și trebuie să avem grijă de noi nu doar pentru noi, ci și pentru copii și nepoții noștri. Chiar dacă ați depistat această boală, foarte mult contează încrederea în medici, în sine, că viața frumoasă și trebuie de luptat pentru ea. Mai mult, și oamenii care sunt în preajma noastră ne pot foarte mult susține", a declarat Tatiana Vascan.

Ea spune că a avut mare susținere din partea fiicelor sale care au învățat și muncesc la Paris. În Franța, legislația prevede că și rudele de gradul întâi ale persoanelor care au poliță de asigurare medicală pot beneficia de tratament gratuit.

"Eu eram gata să-mi vând casa. Ziceam că voi sta în chirie, doar să mai trăiesc. Am avut însă mare noroc de copii. Medicii din Franța sunt foarte buni și mereu sunt cu zâmbetul pe față. Pentru că eu cu fiicele mele suntem blonde, în spital medicii francezi glumeau cu noi și ne spuneau "rusoaicele blonde", povestește Tatiana Vascan.

Există viață după cancer: Povestea Tatianei Vascan care a învins maladia

Femeia mai spune că și în țara noastră sunt medici buni, însă mai are de lucrat la multe aspecte.

"Și în Moldova sunt mulți profesioniști, însă sărăcia din țară nu permite sistemului să aibă aparataj medical modern, medicamente de ultimă generație. Totul începe de la ușa spitalului, unde totul este umbrit, persoanele stau ca în turmă în rând să intre la medic, iar personalul medical nu zâmbește. Zâmbind, dai șanse persoanei și o încurajezi", a spus Tatiana Vascan.

Aceste două alimente pot cauza cancer - oncolog rus
După ce a învins boala cruntă, Tatiana Vscan susține că a mai învățat o lecție de viață.

"Am înțeles cum trebuie să mă comport eu cu persoanele bolnave de cancer. Poate din acest motiv sunt foarte deschisă și nu-mi este frică să vorbesc. Persoanele care suferă de cancer nu trebuie doar luate la întrebări despre cum se simt, ci invitate la un ceai, la o plimbare în jurul lacului, să-i faci surprize plăcute, momente care nu neapărat costă bani", susține Tatiana Vascan.

Există viață după cancer: Povestea Tatianei Vascan care a învins maladia

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în Republica Moldova cancerul este cea de-a doua cauză a mortalității. Datele statistice arată că se atestă o creștere a nivelului de mortalitate prin cancer de la 163,2 în 2012 la 173,0 cazuri la 100 mii de locuitori în 2018 -2019. În cifre absolute au fost 6 133 de decese în anul 2018 și 6 132 decese în anul 2019. Evaluarea mortalității prin cancer în funcție de sex denotă faptul că în rândul bărbaţilor nivelul de mortalitate este de 1,5 ori mai mare decât în rândul femeilor.

Până în 2030 experții străini estimează că decesele cauzate de cancer vor crește până la peste 13 milioane anual. Asta înseamnă mai mult decât din cauza HIV/SIDA, malariei și tuberculozei luate împreună.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova