Coronavirus

În Chișinău este menținut Codul Roșu de COVID: Situația epidemică actuală

În Chișinău nu s-a înregistrat până acum niciun caz de gripă sezonieră. Cazurile de COVID-19 au fost în descreștere accentuată în ultima săptămână, dar oricum Codul Roșu de alertă pandemică va fi menținut.
Sputnik

CHIȘINĂU, 1 feb – Sputnik. În municipiul Chișinău au fost în descreștere semnificativă pe parcursul ultimei săptămâni cazurile de COVID-19, dar situația epidemică din Capitală oricum rămâne a fi complicată și mai tensionată decât în alte localități ale țării. Din acest considerent, în Chișinău va fi menținut Codul Roșu de pandemie și starea de alertă în sănătate publică.

Cod Galben de vreme rea: Atenționarea primarului Chișinăului

Acest fapt a fost comunicat în ședința de luni, 1 februarie, a Primăriei Capitalei, de șeful Direcției Sănătate, Tatiana Bucearschi.

Potrivit ei, în ultima săptămână, incidența COVID-19 a fost în municipiul Chișinău de 325 de cazuri la fiecare 100 de mii de locuitori, de câteva ori mai redusă decât acum câteva săptămâni, când indicatorul era de peste 1000 de cazuri la fiecare 100 de mii de locuitori.

Cu toate acestea, a subliniat Tatiana Bucearschi, se menține înalt numărul cazurilor grave de COVID-19. Potrivit ei, Codul Roșu va va menținut atât timp cât incidența va fi mai mare de 100 de cazuri la fiecare 200 de mii de lcouitori. 

În tratament anti-COVID la domiciliu se află acum 1612 de locuitori ai municipiului Chișinău.

În spitalele din Capitală sunt internați 726 de pacienți confirmați cu COVID.

„Din numărul total, 45 de pacienți sunt în stare foarte gravă, iar 242 sunt în stare gravă”, a spus Tatiana Bucearschi.

Secțiile de terapie intensivă din capitală dispun de suficiente paturi libere – aproape 60 la număr, a informat Tatiana Bucearschi.

Ea a spus că niciun caz de gripă sezonieră nu s-a înregistrat până acum în municipiul Chișinău.

Când va începe vaccinarea chișinăuienilor împotriva COVID-19? Primarul Ion Ceban a menționat în ședință că acest aspect este de competența Ministereului Sănătății, dar nu a autorităților municipale.

Oamenii vor fi vaccinați în capitală odată cu locuitorii din întreaga țară, iar potrivit Ministerului Sănătății, primul lot de vaccin ar urma să ajungă în curând în Republica Moldova, a spus Ion Ceban.

Precizăm că, potrivit Ministerului Sănătății, primele loturi de vaccin anti-COVID vor ajunge în țară la mijlocul lunii februarie.

Sunt așteptate în primul rând 24.570 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech (Comirnaty) și 264.000 doze produse de Oxford/AstraZeneca.

Pe 30 ianuarie, Ministerul a anunțat că a recepționat confirmarea livrării vaccinurilor din partea platformei COVAX – un număr de doze suficient pentru a vaccina 20% din populație.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova