Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

APCE a confirmat împuternicirile delegației ruse

Parlamentarii ruși din cadrul APCE au declarat în repetate rânduri că restricționarea drepturilor lor este inadmisibilă și că în cazul adoptării unei astfel de decizii ei vor părăsi această platformă.
Sputnik

CHIȘINĂU, 28 ian – Sputnik. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE)  a adoptat o rezoluție care ratifică mandatul delegației ruse. Pentru rezoluție au votat 107 parlamentari, 36 ai votat împotrivă, iar 24 s-au abținut. Ședința a fost transmisă pe site-ul APCE

Independența judecătorilor moldoveni, pe agenda APCE - detalii

În timpul pregătirii proiectului de rezoluție au fost înaintate 11 amendamente, inclusiv o propunere de a nu confirma împuternicirile delegației și alta de a amâna examinarea acestei chestiuni pentru sesiunea din iunie. Parlamentarii au votat împotriva ambelor amendamente

În prima zi a sesiunii, pe 25 ianuarie, șeful delegației ucrainene, Maria Mezențeva, a propus să contestarea  în esență a acreditării delegației ruse. După declarația ei, potrivit regulilor de procedură, a avut loc votarea, majoritatea susținând ideea reprezentantului ucrainean de a contesta drepturile delegației în conformitate cu articolul 8 din regulamentul organizației - 38 de parlamentari din cinci delegații naționale diferite

Parlamentarii ruși au declarat în repetate rânduri că restricționarea drepturilor lor este inacceptabilă și că, în cazul în care Adunarea va susține această decizie, vor părăsi platforma. Marți, comitetul de profil al Adunării a recomandat ratificarea acreditării delegației ruse.

Relațiile dintre Moscova și Strasbourg au trecut deja printr-o criză. În aprilie 2014, delegația rusă a fost privată de dreptul de vot din cauza evenimentelor din Ucraina și a revenirii Crimeii în componența Rusiei. În 2015, APCE a examinat de două ori chestiunea restabilirii împuternicirilor delegației ruse, însă atunci sancțiunile doar au fost doar înăsprite. În replică, Moscova a refuzat să activeze în astfel de condiții, iar în anii 2016-2018 nu a mau expediat cererea pentru confirmarea acreditării sale din cauza dispozițiilor antirusești care persistă la Strasbourg și a încetat să mai achite contribuția sa la bugetul Consiliului Europei.

În iunie 2019, APCE a restabilit drepturile delegației, iar parlamentarii ruși au revenit la activitatea deplină în cadrul Adunării. Ultima dată, chestiunea privind  împuternicirile reprezentanților Rusiei a fost abordată în ianuarie 2020, iar înainte de aceasta - în iunie 2019.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova