Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dodon și Nagacevschi au criticat dur noua componență a CSS confirmată de Sandu

Ministrul interimar al Justiției și cel de al cincilea președinte al Moldovei au declarat că șeful statului nu a inclus în componența Consiliului Suprem de Securitate reprezentanții unor importante instituții ale puterii de stat.
Sputnik

CHIȘINĂU, 26 ian – Sputnik. Ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi, este nemulțumit de faptul că ministerul pe care-l conduce nu a fost inclus în componența Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Și mai mult l-a revoltat faptul că respectiva instituție nu a fost inclusă în Consiliu din cauza ”atitudinii personale” a președintelui Maia Sandu față de el.

”Ieri din declarațiile deputatul PAS Igor Grosu făcute la un post de televiziune am înțeles că MJ nu a fost inclus în CSS din cauza persoanei mele. Urmare a acestor declarații putem să înțelegem că componența CSS-ului a fost stabilită exclusiv bazându-se pe atitudini personale. Dacă e așa, atunci e trist”, a menționat Nagacevschi într-o postare pe Facebook.

Video: CSS s-a întrunit în noua componență - ce a declarat Maia Sandu
El a amintit că este ministru în demisie și speră să avem cât de curând un ministru cu competențe depline. Nagacevschi și-a exprimat de asemenea nedumerirea în legătură cu modul în care va colabora șeful statului cu Ministerul Justiției, dar cu CNA, care de asemenea nu a fost inclus în CSS.

Ministrul interimar a mai remarcat că în Decretul semnat de Sandu nu sunt indicate numele membrilor din oficiu ci doar funcția, fiind indicate doar numele celor care au fost numiți, acesta fiind, în opinia lui, ”un nou indicator al atitudinilor și percepțiilor personale”.

Dodon, despre resentimentele Maiei Sandu

Mai multe obiecții cu privire la componența Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova are și fostul președinte aș țării Igor Dodon.

”Pentru prima dată după mulți ani, în componența acestui organ consultativ pe lângă președinte nu s-a găsit loc pentru bașcanul Găgăuziei. Chiar și în timpul notoriilor ” Alianțe pentru Integrare Europeană”, în CSS era inclus bașcanul de atunci Formuzal”, a subliniat Dodon pe pagina sa de Telegram.

El se întreabă dacă aceasta nu poate fi considerată o atitudine demonstrativă față de regiune sau supărare pe găgăuzi că au votat pentru Maia Sandu în proporție de mau puțin de 5% la alegerile din noiembrie.

Dodon despre Consiliul Suprem de Securitate numit de Sandu: Este un pericol direct

”Consider greșit și periculos din partea președintelui să divizeze cetățenii Moldovei în „buni” (membri ai propriului partid și angajați ai ONG-urilor) și „răi” (cei care gândesc și votează altfel)”, a mai adăugat Dodon.

Anterior, Igor Dodon  și-a exprimat nedumerirea în legătură cu decizia președintei Maia Sandu de a numi în componența Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, inclusiv ai celor finanțate din străinătate.

El i-a amintit șefului statului că membrii Consiliului Suprem de Securitate au acces la informații confidențiale, inclusiv absolut secrete și pentru aceasta, există o procedură specială, reglementată de Serviciul Informații și Securitate al țării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova