Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Orice femeie trebuie să știe asta: Cum poate fi prevenit cancerul de col uterin

Anual, peste 350 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar peste 160 mor din cauza acestei boli. În acest context, autoritățile au demarat săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin, pentru a informa femeile că această maladie poate fi prevenită.
Sputnik

CHIȘINĂU 25 ian - Sputnik. Cancerul de col uterin este una dintre cele mai des întâlnite maladii în rândul femeilor. Deși noțiunea de cancer sună înspăimântător, doctorii susțin că boala poate fi prevenită dacă femeile vor merge cu regularitate la medic și vor efectua testul citologic. 

Povestea tinerei care a învins cancerul de col uterin: Mesajul adresat femeilor

Autoritățile din sănătate au demarat luni, 25 ianuarie, săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin. Astfel, timp de câteva zile vor fi organizate campanii de informare a femeilor despre beneficiul screening-ului, dar și despre importanța adresării la timp la medicul ginecolog. 

Într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății, secretarul de stat Tatiana Zatîc a menționat că viața și sănătatea are prioritate și în pandemie, și a îndemnat femeile să recurgă la testul citologic. 

„Dragele noastre femei, mame, surori, prietene, vă îndemn să aveți grijă de sănătatea voastră, să vă programați la medicul de familie și să faceți testul citologic, o dată la 3 ani. Testul este gratuit. Depistat precoce, cancerul de col uterin poate fi tratat cu succes”, a menționat secretarul de stat al MSMPS, Tatiana Zatîc.

Testul citologic sau testul Papanicolau trebuie efectuat o dată la trei ani în perioada 25 - 61 de ani. Acesta se face gratuit, iar femeile trebuie doar să se adreseze la medicul de familie. Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), testul este acoperit din fondurile de asigurare medicală obligatorie atât pentru femeile asigurate, cât şi pentru cele neasigurate. 

Unde facem testul care previne cancerul de col uterin
„Screening-ul cervical constă în depistarea fazelor precanceroase, atunci când aceste zone pot fi înlăturate fără internare, iar dezvoltarea cancerului poate fi oprită. Stadiile precanceroase nu cauzează niciun simptom şi, de aceea, acestea pot fi depistate doar prin screening. Este foarte important ca toate femeile să participe cu regularitate la programele de screening, chiar dacă se simt perfect sănătoase”, se arată într-un comunicat al CNAM.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit și prin vaccinare contra Virusului Papillomei Umane (HPV) în adolescență. 

Datele Ministerului Sănătății arată că peste 4 100 de moldovence sunt afectate în prezent de cancerul de col uterin. Anual, peste 370 de femei sunt diagnosticate cu această maladie, iar peste 160 de femei mor din cauza că s-au adresat târziu la medic. Vârsta femeilor la care cancerul de col uterin este depistat cel mai des este de la 40-45 de ani și de la 50-60 de ani. 

În anul 2020, Ministerul Sănătății a realizat un studiu conform căruia, tendința de efectuare a testului citologic în Republica Moldova este pozitivă, iar rata femeilor ce conștientizează importanța realizării testului citologic a ajuns la 62 la sută. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova