Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum ar urma să fie autorizat vaccinul anti-COVID în Moldova

Agenția Medicamentului este gata să evalueze prioritar orice vaccin anti-COVID care va fi depus pentru procedura de autorizare. Pentru ca acesta să fie administrat, el trebuie să treacă un șir de verificări, precizările vin din partea Agenției. 
Sputnik

CHIȘINĂU 22 ian - Sputnik. Înainte ca vaccinul anti-COVID să ajungă în instituțiile medicale, el trebuie să fie autorizat de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM). Potrivit acesteia, expertiza dosarului se efectuează de către un grup de specialiști, abilitați în domeniu, în conformitate cu prevederile Regulamentului cu privire la autorizarea medicamentelor. 

Vaccinarea împotriva COVID: Iată de când vor fi imunizați moldovenii

În cazul în care experții dau un aviz pozitiv, vaccinul urmează să fie aprobat de către Comisia Medicamentului pe lângă AMDM.

Ca să fie demarată procedura de autorizare, reprezentantul legal al preparatului trebuie să depună un dosar la Agenția Medicamentului. Potrivit AMDM, ca vaccinul anti-COVID să fie autorizat în Republica Moldova, acesta trebuie să fie autorizat în țara unde se produce sau în țara unde este înregistrat preparatul. 

Agenția precizează că în cazul în care lipsește această autorizare, vaccinul va trebui să îndeplinească și alte condiții. Acesta trebuie să fie autorizat de către Agenţia Europeană a Medicamentului, să fie autorizat în cel puţin o ţară din Spaţiul Economic European sau Elveţia, SUA, Canada, Japonia, Australia sau să fie precalificat de către Organizația Mondială a Sănătății. Totodată, conform unui ordin al Ministerului Sănătății, există și o procedură simplificată de autorizare a medicamentelor înregistrate de către Agenţia Europeană a Medicamentului sau în cel puţin o ţară din Spaţiul Economic European sau Elveţia, SUA, Canada, Japonia, Australia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova