Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Foto: Proteste în preajma CC ”pro” și ”contra” legii privind statutul limbii ruse

La Chișinău au loc proteste ale susținătorilor și adversarilor acordării statutului de limbă de comunicare interetnică pentru limba rusă.
Sputnik

CHIȘINĂU, 21 ian – Sputnik. În preajma Curții Constituționale a Moldovei protestează joi reprezentanții partidului unionist ”Democrația Acasă” și cei ai formațiunii politice neînregistrate Ai Noștri (Наши). În aceste momente instanța examinează chestiunea cu privire la constituționalitatea Legii cu privire la funcționarea limbilor.

Activiștii de la ”Ai Noștri” pledează pentru recunoașterea legii drept constituțională și păstrarea statutului limbii ruse în Moldova. Ei au venit la Curtea Constituțională cu pancarte, pe una dintre ele fiind scris „Să oprim genocidul lingvistic”.

Reprezentanții partidului „Democrația Acasă” cer anularea legii în cauză și  restrângerea utilizării limbii ruse în țară.

Reamintim că, pe 16 decembrie 2020, deputații au adoptat în lectura finală, cu 55 de voturi, un proiect de lege privind funcționarea limbilor, care, printre altele, stabilește statutul limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică. Conform legii, statul se angajează să asigure studierea limbii de stat și, de asemenea, declară limba rusă drept limbă de comunicare interetnică. La fel ca documentul anterior, noua lege le oferă cetățenilor dreptul de a primi documente judiciare și de a participa la proceduri judiciare într-o limbă pe care o înțeleg.

Ministrul Fadei Nagacevschi a luat apărarea limbii ruse

Conform legii, statul se angajează să asigure studierea limbii de stat și, de asemenea, declară limba rusă drept limbă de comunicare interetnică. La fel ca documentul anterior, noua lege le oferă cetățenilor dreptul de a primi documente judiciare și de a participa la proceduri judiciare într-o limbă pe care o înțeleg.

Din momentul declarării Independenței, documentul de bază al întregii politici lingvistice din Republica Moldova a fost legea „Despre funcționarea limbilor pe teritoriul RSS Moldovei”. Dar în iunie 2018 această lege a fost declarată „depășită” de Curtea Constituțională.

Legea nouă a fost atacată la Curtea Constituțională de deputații DA Dinu Plângău și Maria Ciobanu, precum și de deputatul Octavian Țîcu, președintele Partidului Uniunii Naționale (PUN).

Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova