Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Politolog militar: Se schimbă vectorul interacțiunii dintre SUA și Federația Rusă

Administrația președintelui ales, Joe Biden, intenționează să ia în considerare o posibilă prelungire a Tratatului New START imediat după inaugurare. În emisie directă la radio Sputnik, aceste intenții au fost comentate de către politologul militar Andrei Koșkin.
Sputnik

CHIȘINĂU, 20 ian – Sputnik. Administrația președintelui ales al SUA, Joe Biden, imediat după inaugurare, se va ocupa de problema Tratatului privind măsurile pentru reducerea și limitarea ulterioară a armelor strategice ofensive (New START), a declarat candidatul la funcția de secretar de stat, Anthony Blinken.

"Zonele au fost dezvăluite": Unde și-a îndreptat armele Flota militară a SUA>>>

Potrivit acestuia, noua echipă de la Casa Albă va căuta să prelungească acest tratat. Candidatul la funcția de secretar de stat a asigurat că administrația nu va accepta orice restricție în ceea ce privește sistemul de apărare antirachetă.

În emisie directă la radio Sputnik, politologul militar, șeful catedrei de politologie și sociologie de la Universitatea Rusă de Economie Plehanov, Andrei Koșkin a comentat aceste intenții.

"Putem doar încuraja administrația Biden în intenția ei dea a extinde Tratatul New START. Într-o anumită măsură, acest lucru schimbă vectorul de interacțiune dintre Statele Unite și Federația Rusă. Aceasta – dorința de a păstra totuși mecanismul de reținere a cursei înarmărilor nucleare – va pune probabil începutul unei alte politici a administrației Statelor Unite în ceea ce ține de limitarea armelor strategice. Și, cel mai probabil, bor duce și la crearea altor acorduri, care ar putea permite controlul deplin asupra mijloacelor nucleare ale statelor, inclusiv ale SUA", a spus Andrei Koșkin.

Tratatul New START dintre Rusia și Statele Unite a intrat în vigoare pe 5 februarie 2011. Acesta prevede că părțile își vor reduce arsenalele nucleare astfel încât, peste șapte ani și ulterior, numărul total de arme să nu depășească 700 de rachete balistice intercontinentale, rachete balistice pe submarine și bombardiere grele, precum și 1.550 de focoase și 800 de lansatoare desfășurate și ne-desfășurate.

În prezent, Tratatul New START este singurul tratat activ de limitare a armelor între Rusia și Statele Unite, el expiră pe 5 februarie 2021.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova