Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Video: Niciodată nu știi unde poți ajunge – ce fac oamenii străzii când vine gerul

La centrul de găzduire a persoanelor fără adăpost din Chișinău am întâlnit oameni care au ajuns pe drumuri din diverse motive: fie au fost alungați din casă de rude, au avut datorii sau au intrat în patima alcoolului.
Sputnik

CHIȘINĂU, 15 ian - Sputnik. Tatiana Danțova din Chișinău a împlinit de curând 72 de ani, iar ziua sa de naștere și-a sărbătorit-o la Centrul de găzduire a persoanelor fără adăpost, unde se află de două luni. Cu șapte ani în urmă, a ajuns în stradă după ce chiar fiica ei a deposedat-o de apartamentul pe care îl deținea. A ajuns să trăiască pe drumuri și ne-a mărturisit că niciodată nu s-a gândit că va avea așa bătrâneți grele.

”Așa s-a întâmplat că fiica mea mi-a vândut apartamentul în timp ce nu eram acasă și când m-am întors totul era deja vândut. Era un apartament cu o cameră de 19 m2, la etajul trei. Am rămas pe drumuri și cineva mi-a dat adresa să vin aici. Așa am ajuns la centru și m-au luat din start. Se comportă cu noi omenește aici și mulțumim autorităților, administrației acestui centru că au deschis așa casă pentru noi”, spune Tatiana Danțova.

Centrul de găzduire a persoanelor fără adăpost a devenit casă temporară și pentru Serghei Igbatov. La 36 de ani, bărbatul a ajuns invalid și boschetar. Totul s-a întâmplat după un incident nefericit când a căzut de pe scările unui magazin și și-a rupt piciorul. 

Ne-a mărturisit că până a ajunge în această situație muncea lemnar, iar din banii câștigați îi ajungea să-și achite chiria, mâncarea și alte necesități. Nu are rude care să-l sprijine, dar cu toate problemele, ne-a povestit că se simte norocos, fiindcă dacă nu ajungea în acest centru putea rămâne fără picior și pe drumuri.

”Am ajuns în stradă și trăiam pe drumuri cât timp era cald afară. Apoi mi-au pus al doilea gips la picior și medicii spuneau că trebuie operație urgentă, care costa 10 mii de lei. Nu puteam să lucrez, nu aveam la cine să mă adresez și m-au sfătuit că la centrul de găzduire a persoanelor fără adăpost mă pot adresa. Am fost adus aici și mulțumesc acestui centru, directorului că m-au primit, fiindcă atunci când m-au adus nici nu puteam să merg, dar am fost pus pe picioare”, susține Serghei Igbatov. 

De la reprezentanții instituției am aflat și povestea americancei Chaphra Mecler. A venit în Moldova acum un an în speranța că-și va găsi fiul dispărut. Femeia presupunea că el s-ar afla în țara noastră întrucât tatăl său ar fi originar din Bălți. În circumstanțe necunoscute, și-a pierdut actele și a ajuns pe stradă, iar reprezentanții Biroului de Migrație și Azil au adus-o la acest Centru. Acum, autoritățile din Moldova împreună cu cele din America încearcă să facă lumină în cazul ei. 

Video: Niciodată nu știi unde poți ajunge – ce fac oamenii străzii când vine gerul

Oamenii veniți la centrul de găzduire a persoanelor fără adăpost beneficiază de toate condițiile pentru a duce un mod de viață normal: sunt hrăniți de trei ori pe zi, au baie, săli de odihnă, iar asistenții sociali îi ajută să se reîncadreze în societate.

”Beneficiarii centrului au o cantină modernă, unde iau masa de trei ori pe zi. Totul este dezinfectat după fiecare masă. Avem și o lampă specială care timp de o oră ucide toți microbii. După fiecare masă, se face curățenie, se strânge totul și se dezinfectează și podeaua, pereții, mesele. Acum avem și mobilier nou”, a declarat Veaceslav Macovei, directorul centrului persoanelor fără adăpost. 

În prezent, aici sunt 65 de persoane, însă în perioada caldă a anului numărul beneficiarilor este mai mic. Potrivit conducerii centrului, lunar statul cheltuiește aproximativ 4 mii de lei pentru întreținerea unei persoane.

Video: Niciodată nu știi unde poți ajunge – ce fac oamenii străzii când vine gerul

Beneficiarii care ajung aici trebuie să respecte mai multe condiții: să nu consume alcool, droguri și să-și facă curățenie în spațiul personal. Ei nu sunt ținuți cu forța și pot decide singuri când vor să plece din nou în stradă. Totuși, reprezentanții instituției muncesc zilnic cu aceste persoane și încearcă să le convingă să aleagă o cale corectă în viață. 

”Făcând o analiză în ultimii cinci ani, practic mereu în perioada rece a anului numărului beneficiarilor crește. Persoanele ajung la noi pe diferite căi: fie se adresează singure, le aduc asociațiile obștești, oamenii cu suflet bun care vor să le ajute, poliția, sau vin prin intermediul medicilor”, a  declarat Veaceslav Macovei, directorul centrului persoanelor fără adăpost. 

Unii oameni ai străzii preferă să rămână pe drumuri chiar și iarna, iar singura lor salvare sunt persoanele de bună credință care le întind o mână de ajutor. 

Video: Niciodată nu știi unde poți ajunge – ce fac oamenii străzii când vine gerul

Am găsit un grup de persoane social-vulnerabile în apropiere de Complexul Memorial „Eternitate”. Acolo, zilnic, la ora 13:30, se adună pentru că reprezentanții Casei de Milostenie din Chișinău le aduc mâncare caldă. Toți știu să aștepte cu răbdare la coadă și să mulțumească pentru bucatele primite. 

În perioada rece a anului, și Poliția face razii prin oraș pentru a-i convinge pe oamenii străzii să meargă la centrele de adăpost ca să nu înghețe afară. 

Video: Niciodată nu știi unde poți ajunge – ce fac oamenii străzii când vine gerul

Purtătorul de cuvânt al Direcției de Poliție Chișinău, Natalia Stati, a precizat pentru Sputnik Moldova că forțele de ordine merg de obicei în locurile unde se adună cel mai des persoanele fără adăpost și poartă discuții, iar doritorii de a avea acoperiș deasupra capului și mâncare caldă sunt aduși la centrul de pe strada Haltei.

Video: Niciodată nu știi unde poți ajunge – ce fac oamenii străzii când vine gerul

Dacă revenim la beneficiarii centrului de găzduire a persoanelor fără adăpost, atunci trebuie să precizăm că Tatiana Danțova ne-a mărturisit că cel mai greu îi este iarnă, când vine gerul, fiindcă vara mai poate dormi și sub cerul liber. Mai mult, ea a îndemnat locuitorii Moldovei să fie atenți ca niciodată să nu ajungă în situația în care s-a pomenit ea. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova