Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Acuzații dure la adresa Maiei Sandu din partea unui ministru

Președintele Republicii Moldova încearcă să blocheze procedura constituțională, iar acest lucru este la limita abuzului de drept și uzurpării puterii în stat. Declarația a fost făcutăde ministrul Justiției Fadei Nagacevschi.
Sputnik

CHIȘINĂU 14 ian - Sputnik. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul Justiției Fadei Nagacevschi a scris că i se creează impresia că Maia Sandu „încearcă să blocheze și să sancționze cu dizolvarea Parlamentul pentru neînvestirea Guvernului, fără a cere învestirea Guvernului, adică blocând procedura constituțională”. 

Politolog, despre un Guvern interimar și alegeri parlamentare anticipate
Astfel, ministrul a menționat că în urma discuțiilor președintelui cu fracțiunile parlamentare din 24 decembrie, toți s-au pronunțat pentru alegeri parlamentare anticipate care să fie declanșate în conformitate cu legile prevăzute de Constituție. Nagacevschi a precizat că blocarea adoptării legilor poate fi decisă doar de Parlament, urmare a acordurilor dintre fracțiunile parlamentare și că președintele nu are nicio competență în acest sens.

„Cu referire la neînvestirea unui nou Guvern, într-un mod imprevizibil, Președintele țării chiar dacă e obligat să înainteze un candidat la funcția de Premier nu o face. Pentru a justifica această inacțiune a inventat așa-zisa „idee” de autodizolvare a Parlamentului și cică se așteaptă soluția Curții Constituționale”, a mai scris Fadei Nagacevschi.

În aceeași postare, ministrul a scris că Maia Sandu ar încălca Constituția și jurământul său de președinte. 

„Nu voi vorbi despre sancțiunile juridice și politice în cazul încălcării grave a Constituției și a jurământului de către președinte, ci doar voi menționa că asemenea formule le consider ca fiind la limita abuzului de drept și uzurpării puterii”, se menționează în postarea publică a ministrului Fadei Nagacevschi.

Amintim că Ion Chicu și-a anunțat demisia în data de 23 decembrie și a spus că nu va exercita interimatul funcției după 31 decembrie. 

Sandu: Cea mai scurtă cale pentru anticipate - autodizolvarea Parlamentului
În ultima zi a mandatului, Chicu, împreună cu cei trei miniștri care au refuzat să asigură interimatul, au susținut o conferință de presă în care au făcut bilanțul. În aceiași zi, președintele Maia Sandu l-a numit pe Aureliu Ciocoi în funcția de prim-ministru interimar al Republicii Moldova. 

Potrivit articolului 98 din Capitolul VI al Constituției Republicii Moldova, președintele țării trebuie să inițieze consultări cu fracțiunile parlamentare, după care să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru. Candidatul va cere, în termen de 15 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate și a întregii liste a Guvernului. Urmează ședința Legislativului în cadrul căreia deputații vor dezbate programul de activitate și lista Guvernului, după care acordă încrederea cu votul majorității deputaților aleși. În baza votului de încredere acordat de Parlament, președintele Republicii Moldova numește Guvernul.

Termenul limită pentru învestirea noului Cabinet de miniștri este de trei luni. Dacă în această perioadă nu este votat Guvernul, Parlamentul este dizolvat și se anunță alegeri parlamentare anticipate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova