De ce SUA au amânat din nou producția în serie a modelului F-35

Ministerul Apărării al SUA a anulat din nou începutul producției în serie a avionului F-35 Lightning II. Avionul de vânătoare nu este pregătit pentru testările în condiții de luptă, pe care ar fi trebuit să le treacă acum patru ani.
Sputnik

Statele Unite și-au supraestimat, în mod evident, capacitățile tehnologice și, în ianuarie 2021, «cel mai mare program de arme din istoria lumii, cu un cost estimat de peste 1,6 trilioane de dolari» s-a oprit la 615 modificări de scară mică ale avionului F-35 «de-a cincea generație», cu un număr mare de «greșeli genetice».

Ellen Lord, ministrul adjunct al apărării SUA pentru achiziții și aprovizionare, a anulat începutul, planificat în martie 2021, al producției în serie a modelului F-35 Lightning II. Motivul principal – problemele tehnice. Avionul de vânătoare are o serie de deficiențe grave și nu și-a dovedit eficacitatea în lupta împotriva sistemelor moderne de apărare antiaeriană.

Noi probleme ale avionului american F-35 – coliziune cu avionul-cisternă

Începând cu 2011, diverse modificări ale modelului F-35 sunt lansate, avionul de vânătoare intrând oficial în serviciu în 2014. Până în prezent, au fost construite peste 600 din cele 3200 de avioane «invizibile» planificate, dar decizia oficială a Pentagonului cu privire la producția în serie a modelului F-35 reprezintă o garanție a siguranței în luptă a unui avion de vânătoare conceput pentru a rezolva probleme grave, este un «semn de calitate» pentru clienții străini și contribuabilii americani, precum și o confirmare a eficienței de producție și a serviciilor tehnice de întreținere post-vânzare. Nu există decizia Ministerului Apărării al SUA – nu există o pregătire ridicată în condiții de luptă, o calitate reală și nicio cerere în străinătate.

Perspectivele F-35 sunt neclare, decizia pozitivă a Pentagonului schimbându-se, în ceea ce privește limitele temporale, câțiva ani la rând. Vor trece luni înainte ca noua echipă de specialiști numiți de administrația președintelui ales Joe Biden să primească toate informațiile pentru a putea efectua o examinare tehnică independentă și pentru a putea lua o decizie cu privire la producția în serie a modelului F-35 – până în 2046. Retragerea «invizibililor» din exploatare este planificată pentru anul 2070. Planurile sunt fantastice, pe când exploatarea practică dezamăgește specialiștii. F-35 Lightning II nu ajunge la cea de-a cincea generație din cauza mai multor parametri: viteza de croazieră subsonică, vizibilitatea radar, rata ridicată a accidentelor. Certificarea aeronavei, care transportă arme nucleare, este programată pentru ianuarie 2023, dar după toate eșecurile modelului F-35, această etapă ar putea fi transferată la o dată ulterioară.

Visul american

Costurile de exploatare a avionului F-35 Lightning II sunt mult mai mari decât cele ale avionelor de vânătoare de-a patra generație, ceea ce îndeamnă oficialii guvernamentali să pună la îndoială rentabilitatea achiziționării unui număr mare de avioane «invizibile». Cu toate acestea, investiția în programul F-35 este atât de semnificativă încât nu poate fi anulată. Pe lângă SUA, Belgia, Marea Britanie, Polonia, Italia, și alte țări au investit bani, dar inutil și ineficient. Revista americană Military Watch a raportat pe 3 ianuarie: singurul avion de vânătoare de-a cincea generație din lumea occidentală, F-35, «este încă foarte departe de la punctul de a fi deplin operațional în condiții de luptă și se poate dovedi nepotrivit, până în 2025, pentru operațiunile de luptă de mare intensitate”.

Modernizarea F-35 ca urmare a unei reputații îndoielnice

Oficialii responsabili de programul de producție a modelului F-35 deja al patrulea an nu pot determina cu exactitate data finisării pregătirii avionului de vânătoare pentru testările în condiții de luptă. Nici centrul de simulare nu este pregătit să testeze sistemele complexe de arme ale avionului F-35. Din cauza lipsei pieselor de schimb, contractorul a încetinit producția în 2020. Anterior, Ministerul Apărării al SUA a refuzat în repetate rânduri să accepte noile modele F-35 din cauza unui defect tehnologic (de la coroziunea corpului până la software-ul de la bord), găsit în două sute de aeronave «de-a cincea generație». În raportul său, Pentagonul a menționat că durata de viață a avionului F-35 «ar putea fi de doar 2100 de ore de zbor». Inițial, avionul de vânătoare a fost proiectat pentru 8000 de ore de zbor (până la patruzeci de ani de serviciu).

Cu un astfel de «buchet» de neajunsuri, zeci de avione de vânătoare F-35, cu diverse modificări, sunt vândute paradoxal partenerilor străini și sunt exploatate în opt țări (inclusiv în SUA). Forțele aeriene din Marea Britanie, Grecia, Danemarca, Israel, Emiratele Arabe Unite, Qatar și Japonia își așteaptă astăzi «invizibilii». Peste 1200 de piloți au fost instruiți în pilotarea avionului «Lightning» și 10 mii de tehnicieni au fost instruiți în deservirea modelului F-35. În acest context, Lockheed Martin a reușit chiar să reducă prețul pentru modificarea modelului F-35A de la 250 de milioane de dolari inițial la 80 de milioane de dolari. Marketingul este semnificativ superior tehnologiei în Statele Unite. Visul înaripat sau «Lightning» nu este obligat să zboare bine în cazul în care acesta din urmă este vândut cu succes.

Oportunist dăunător

Seria de dezastre legate de avionul F-35 Lightning II prezice soarta dificilă a aeronavei în următorii ani. Și dacă cel mai nou avion de vânătoare american este vulnerabil din punct de vedere tehnologic în condiții de exploatare pașnică, o întâlnire într-o situație de luptă, de exemplu, cu avionul de vânătoare rus Su-57 de generația a cincea, cu sistemul de rachete antiaeriene S-400 sau cu mijloacele de război electronic, evident, se va termina rău pentru el. «Invizibilul» trebuie să se adapteze la realitatea dură.

Noile probleme ale F-35: Ce nu este în regulă cu avionul de luptă american

Numărul defectelor-cheie ale avionului de vânătoare american «de-a cincea generație» a fost redus la cinci, deși și acest număr este foarte mare pentru o aeronavă cu un preț de la 80 de milioane de dolari (modificare pentru Forțele Aeriene SUA) până la 130 milioane dolari (modificare pentru Marina SUA). Sunetul supersonic amenință cu distrugerea planorului, a acoperirii stealth și a antenelor situate în coada avionului. Cu toate acestea, Pentagonul nu este un dușman al avionului Lockheed Martin și a ajustat cu loialitate caracteristicile operaționale ale modelului F-35, care este acum considerat un avion de luptă subsonic, capabil să efectueze accelerații scurte. O instrucțiune specială definește numărul de secunde permise pentru a accelera până la 1,2 Mach pentru modificarea creată pentru Marina SUA (F-35B) și pentru infanteria marină a SUA (F-35C). Se pare că și în acest mod se pot elimina defectele de proiectare.

Reamintesc faptul că elaborarea avionului de vânătoare american F-22 Raptor de-a cincea generație a fost recunoscută anterior drept un eșec. Acoperirea nesigură de absorbție radio, vizibilitatea F-22 pe radarele pe unde ultrascurte, cu o rază de acțiune de până la 750 km, prețul exagerat al aeronavei seriale (350 de milioane de dolari) au dus la încheierea programului în 2009, la aproximativ 25% din plan, fiind produse doar 187 de avioane de vânătoare.

SUA și Marea Britanie riscă să se certe din cauza F-35
Viabilitatea întregului program F-22 a fost, în mare parte, subminată și de întreținerea costisitoare. Potrivit datelor din 29 noiembrie 2020 ale Government Accountability Office (GAO), F-22 Raptor, avionul principal de vânătoare de-a cincea generație al Forțelor Aeriene SUA, a rămas, în mod stabil, cea mai proastă aeronavă din punct de vedere al pregătirii operaționale – datorită costurilor de întreținere și de operare extrem de ridicate. Dacă pe timp de pace doar aproximativ jumătate din flota acestor aeronave este operațională, ce se va întâmpla pe timp de război?

În cazul celui mai nou avion de vânătoare F-35 Lightning II, povestea urmează același model. Government Accountability Office a menționat anterior că întreținerea F-35 lasă mult de dorit, iar capacitatea Pentagonului de a repara F-35 este în urmă cu șase ani față de graficul stabilit. Potrivit ministrului adjunct al apărării, Ellen Lord, armata nu își poate permite costurile întreținerii avioanelor F-35: «Menținerea celui mai recent și mai sofisticat avion de vânătoare al armatei va deveni o problemă majoră în anii următori... și, probabil, pregătirea în condiții de luptă va continua să fie subminată».

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova