CHIȘINĂU 28 dec - Sputnik. Pomul de Crăciun este cel care aduce o atmosferă deosebită în casele oamenilor, de aceea toți încearcă să-l împodobească cu diverse jucării și luminițe, astfel că să aducă feeria sărbătorilor în locuințele fiecăruia. În acest context, salvatorii de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) au venit cu un set de recomandări. Potrivit specialiștilor, atunci când alegem luminițele pentru brad, acestea trebuie să fie legate într-un șir succesiv, iar puterea electrică a becurilor nu trebuie să depășească 25 W.
„Atunci când procurăm luminițele e bine să le verificăm minuțios și anume să vedem dacă nu are loc încălzirea cablului, licăritul becului, scânteiere. În cazul în care se stabilesc aceste defecte, urgent ghirlanda trebuie să fie scoasă de sub tensiune, adică deconectată și cu siguranță nu trebuie s-o achiziționăm”, se arată într-un comunicat de presă al IGSU.
„Acesta trebuie montat pe suport stabil în așa mod încât ramurile să nu atingă tavanul și pereții. Se interzice utilizarea proiectoarelor cu arc, lumânărilor și petardelor, a focurilor de artificii și a altor efecte de iluminare cu pericol de incendiu în nemijlocită apropiere de brad. Nu se permite împodobirea pomului cu jucării din celuloid, precum și cu tifon și vată neimpregnate cu materiale ignifuge. În cazul în care pe brad se pun luminițe, acestea trebuie deconectate din priză când părăsim încăperea, dar și pe timpul nopții”, se menționează în același comunicat.
Specialiștii susțin că dacă se optează pentru un brad naturat, atunci acesta ar fi bine să fie cumpărat și împodobit în ajunul sărbătorilor și nu mai devreme. Asta pentru că la temperaturile calde din locuință se va usca mai rapid și va deveni mai ușor inflamabil. Totodată, este interzisă amplasarea pomului de Crăciun în apropiere de sobe, cămine și alte surse de căldură.
Atenție la produsele pirotehnice - ele pot deveni o sursă de incendiu
Salvatorii îndeamnă oamenii să fie atenți atunci când lansează focurile de artificii. Mai exact, acestea nu trebuie să fie făcute în preajma clădirilor și spațiilor forestiere, deoarece asta poate duce la izbucnirea unui incendiu.
„O altă greșeală ar fi utilizarea luminițelor și ghirlandelor improvizate pe brad care pot duce la scurtcircuit și la producerea incendiilor”, se arată în comunicat.
Pompierii au menționat că un pericol de incendiu pot servi și sobele, mai ales cele cu defecțiuni. Din acest motiv, salvatorii au îndemnat oamenii să fie cât mai vigilenți atunci când fac focul.
Totodată, IGSU a anunțat că în perioada sărbătorilor de iarnă numărul salvatorilor va fi suplinit pentru prevenirea și lichidarea situațiilor de risc.
Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova