Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ajutor pentru agricultorii moldoveni din partea Rusiei

Autoritățile din Republica Moldova au apelat la ajutorul partenerilor externi în vederea susținerii agricultorilor moldoveni care au pierdut peste 60 la sută din recolta de cereale în urma calamităților naturale.
Sputnik

Fermierii s-au pomenit într-o situație dificilă, iar în urma calamităților naturale unii dintre ei au înregistrat pierderi de milioane de lei. Cele mai afectate au fost cerealele din prima grupă precum grâul orzul, rapița, mazărea, însă și recolta culturilor cerealiere de grupa a II-a, cum ar fi porumbul și floarea-soarelui, a avut de suferit.

Mudreac: Două revendicări ale fermierilor au fost îndeplinite

În cadrul emisiunii "ATUTUDINI", ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a menționat că Guvernul a stabilit mecanismul de acordare a ajutoarelor pentru agricultorii care au rămas fără recoltă din cauza secetei și grindinei, pornind de la posibilitățile financiare actuale, însă fără ajutorul partenerilor externi situația ar fi fost mult mia dificilă.

În acest sens, ministrul a precizat că pentru a compensa pierderile înregistrate la culturile cerealiere de grupa a II-a, autoritățile de la Chișinău au deschis un cont special unde au ajuns 275 de milioane ruble rusești, ajutor din partea Federației Ruse.

"Au fost depuse 3200 de dosare la AIPA, evaluate pentru suprafața de 220 de mii de hectare de porumb. Astfel, 60 de milioane de lei le vom împărți la 220 de mii de hectare, echivalent pentru toți - în funcție de suprafața cultivată, pentru acele suprafețe afectate mai mult de 60 la sută. Reiese că ajutorul constituie 260 de lei la hectar", a declarat Ion Perju.

Ministrul Agriculturii mai spune că autoritățile lucrează la un plan pentru dezvoltarea sectorului agricol. În 2021, Fondul de Subvenționare în Agricultură va fi de 1 miliarde 100 de mii de lei, dar nu este exclus că acesta va fi suplimentat. Cei mai mulți bai vor fi oferiți în sectorul zootehnic, horticultură și pentru sistemele de irigație.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova