Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ultima oră: Alegerile prezidențiale au fost validate

Rezultatele alegerilor la funcția de președinte al Republicii Moldova au fost validate. Decizia a fost exprimată cu puțin timp în urmă de Curtea Constituțională.
Sputnik

CHIȘINĂU, 10 dec - Sputnik. Curtea Constituțională a confirmat rezultatul alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie și a validat alegerea Maiei Sandu în calitate de președinte al Republicii Moldova. Decizia a fost pronunțată cu puțin timp în urmă de președintele Curții, Domnica Manole. 

Amintim, reprezentantul candidatului electoral la funcția de președinte Igor Dodon a depus o cerere de amânare a ședinței. Motivul pe care l-a invocat acesta ar fi o cauză împotriva Maiei Sandu pentru lezarea onoarei și demnității, care se află pe rol la Curtea Supremă de Justiție. După câteva minute de deliberări, magistrații au respins cererea lui Nicolae Fomov și au continuat ședința. 

Ultima oră: Reprezentantul lui Dodon cere amânarea ședinței CC cu privire la alegeri

Menționăm, raportul Comisiei Electorale Centrale a fost prezentat Curţii Constituţionale, după ce pe 23 noiembrie a fost aprobat de CEC. Ulterior, pe 2 decembrie Curtea Constituțională a a anunțat că deocamdată nu se poate pronunța cu privire la legalitatea alegerilor prezidențiale pentru că instanțele de judecată nu au soluționat în mod definitiv toate contestațiile în materie electorală.

Pe 23 decembrie se încheie mandatul prezidențial de patru ani încredințat la alegerile din 2016 lui Igor Dodon și funcția urmează să fie preluată de Maia Sandu. 

Potrivit unei legi adoptate în 2009, preşedintele Republicii Moldova poartă Colanul Prezidenţial în ziua învestiturii, dar şi cu ocazia „ceremoniilor şi acţiunilor de protocol de importanţă deosebită”. Colanul Prezidenţial este un colier, o bijuterie confecţionată din argint şi aur, cu 63 de zircoane naturale, 9 rubine artificiale şi un mic diamant. Colierul cântărește aproximativ 520 de grame și este compus dintr-un lanţ şi un însemn confecţionat din argint, cu diametrul de 120 de mm.

Transferul funcției de președinte: Maia Sandu va purta un diamant

Preţul aurului, argintului şi al pietrelor preţioase utilizate la confecţionarea Colanului Prezidenţial se cifra în 2012 la aproximativ 14 mii de lei, manopera fiind de 10 ori mai scumpă (1 euro echivala în martie 2012 cu 15,65 lei). În 2009, Parlamentul a stabilit că suma alocată pentru confecţionarea însemnului, la Uzina “Giuvaier” din Chişinău, nu va depăşi 150 de mii de lei. Acesta este şi preţul anunţat de conducerea uzinei în 2012, când colierul era deja confecționat.

Lanţul, cu o lungime de 850 de mm, este din argint şi poleit cu aur. Constă din verigi oval-orizontale pe mijlocul cărora este dispus câte un crin dublu care alternează cu verigi având imaginea Stemei de Stat a Republicii Moldova, iar acvila şi accesoriile acesteia sunt confecţionate din aur.

Inaugurarea Maiei Sandu în funcția de președinte va avea loc pe 24 decembrie la Palatul Republicii. Precizarea a fost făcută de președintele ales în cadrul unei întrevederi cu jurnaliștii. Din cauza pandemiei, evenimentul va fi mai modest, prezența va fi limitată, chiar dacă, potrivit Legii cu privire la inaugurare, la eveniment se invită reprezentanți ai mai multor instituții ale statului. Evenimentul de inaugurare va fi transmis live.

Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova