CHIȘINĂU 8 dec - Sputnik. Ministrul Afacerilor Externe și Integăriri Europene, Aureliu Ciocoi, a enumerat principalele probleme cu care se confruntă Republica Moldova în ceea ce privește integrarea europeană, în cadrul unui forum privind relațiile Republica Moldova - UE.
Prima chestiune enumerată de ministrul Ciocoi este corupția.
„Avem probleme de sistem cu care ne confruntăm. Mă refer la tot bagajul acesta negativ, care s-a acumulat de decenii, în raport cu instituțiile statului. Lucru care pentru oricare guvernare va fi extrem de dificil de a soluționa, astfel redobândind încrederea societății în instituțiile statului. Aici mă refer și la faimosul „furt al miliardului” din Republica Moldova”, a menționat ministrul de externe Aureliu Ciocoi.
În al doilea rând, ministrul susține că în sistemul de stat sunt foarte puțini specialiști care ar ajuta țara să implementeze standardele europene. Adică avem problema lipsei de cadre competente.
„Este un important proces implementarea Acordului de Asociere. Aici avem puține cadre pregătite, încadrate în sistemul de stat și este nevoie de o profundă reformatare a autorităților publice în sensul încurajării venirii oamenilor cu capacități și cu o instruire la cel mai înalt nivel. Or, deja cunoaștem că serviciul la stat nu este cel mai atractiv. Cu cât mai rapid se va soluționa această problemă, cu atât mai curând vom avea specialiști care să implementeze standardele europene la nivel național”, a precizat Aureliu Ciocoi.
Instabilitatea politică din țară este într-o strânsă corelare, mai spune ministrul. El este de părere că instabilitatea politică duce la frânarea unor reforme importante pentru țara noastră. În cadrul evenimentului, Ciocoi a ținut să menționeze importanța relațiilor cu Uniunea Europeană.
„În acest dificil an lovit atât de pandemie, cât și de secetă dură pentru Republica Moldova, dialogurile și eforturile Guvernului au continuat. Pe alocuri a fost cu un ritm mai încetinit, dar nu s-a bătut pasul pe loc. Drept dovadă este și faptul că a fost finalizată strategia privind integritatea și independența sistemului judecătoresc pentru anii 2021 – 2024. Un document amplu asupra căruia s-a lucrat foarte mult. (…) Noi am ajuns în situația în care am înțeles că justiția trebuie să-și facă treaba în mod corect, imparțial și totalmente lipsit de careva interese financiare”, a conchis ministrul de externe Aureliu Ciocoi.
Totodată, ministrul a ținut să mulțumească Uniunii Europene pentru ajutorul acordat în lupta cu pandemia și a menționat că în Republica Moldova s-a ajuns la un consens național în ceea ce privește procesul de modernizare a țării prin implementarea standardelor europene.
„Nu cred că la ora actuală există vreo forță politică care ar pune la îndoială acest fapt. Lucru care, după mine, este deja o atingere substanțială pentru atingerea stabilității Republicii Moldova în parcursul său European. (…) Aspectul economic iarăși vine să confirme ireversibilitatea modernizării europene a Republicii Moldova. Cunoașteți că volumul comerțului între Republica Moldova și Uniunea Europeană constituie 54%. Circa 60% din exporturile generale ale Republicii Moldova revin statelor din Uniunea Europeană”, a menționat Aureliu Ciocoi.
Forumul „Moldovan European Integration Forum 2020” este la cea de-a șaptea ediție. În cadrul panelului sunt puse în discuție relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, dar și practicile care ar putea duce spre integrarea europeană a țării noastre. La forum a participat și șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, căruia în curând îi expiră mandatul.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova