Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Universitățile rusești sunt gata să ajute studenții străini

Ministrerul științei și învățământului superior al Federației Ruse precizează că în momentul de față se pun în aplicare măsuri suplimentare de sprijin social al studenților străini.
Sputnik

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Universitățile rusești se concentrează pe munca individuală cu fiecare student străin și sunt gata să-i ajute în situația provocată de pandemie. Declarația a fost făcută de ministrul științei și învățământului superior al Federației Ruse, Valeri Falkov, în timpul unei întâlniri cu studenți străini.

Universitățile rusești sunt gata să ajute studenții străini

La discuție au participat și reprezentanți ai departamentelor specializate ale Ministerului Științei și Învățământului Superior din Federația Rusă, membri ai Consiliului internațional de coordonare a absolvenților instituțiilor de învățământ (INKORVUZ-XXI) și filialei din Moscova a Asociației Studenților Străini.

"Educația studenților străini este una dintre prioritățile universităților rusești. Suntem interesați de ca studenții din diferite țări ale lumii să studieze la noi", a subliniat Falkov.

Potrivit acestuia, peste 300 de mii de studenți străini studiază la universitățile rusești și aproximativ o treime dintre ei nu pot intra în Federația Rusă din diferite motive.

De altfel, multe state s-au confruntat cu probleme legate de organizarea procesului educațional.

„Situația actuală nu este unică, toate țările lumii astăzi se confruntă cu astfel de probleme și soluțiile sunt aceleași peste tot - fie universitățile sunt complet închise, iar studenții sunt transferați la învățământ la distanță, fie universitățile continuă să lucreze într-un format mixt, în conformitate cu cerințele sporite de control sanitar și epidemiologic”, a precizat ministrul. 

Falkov a atras atenția asupra faptului că universitățile rusești au organizat învățământ la distanță pentru studenții străini, dar din cauza diferenței de fusuri orare și a lipsei unei conexiuni stabile, nu este întotdeauna posibil să se obțină rezultatul dorit.

Universitățile rusești sunt gata să ajute studenții străini
„Înțelegem perfect dificultățile studenților străini care, din motive obiective, nu au putut veni în Rusia. Desigur, universitățile noastre sunt hotărâte să ajute în această situație, nu se pune problema expulzării acestor studenți. Astăzi, universitățile rusești se concentrează pe munca individuală cu fiecare student străin", a spus oficialul.

Potrivit datelor Ministerului Științei și Învățământului Superior din Federația Rusă, acum sunt puse în aplicare măsuri suplimentare de sprijin social pentru studenții străini - au apărut locuri de muncă suplimentare în cămine, calitatea internetului a devenit mult mai bună.

„În particular, lucrăm cu studenți străini aflați în prezent în străinătate. Aici, mai degrabă, tehnologiile de predare sunt îmbunătățite, s-ar putea să nu fie întotdeauna posibil să obțineți rezultatul dorit, dar aceste probleme sunt rezolvate în mod consecvent într-un fel sau altul", a explicat Falkov.

Universitățile rusești sunt gata să ajute studenții străini

Ministrul consideră, de asemenea, că reprezentanții celor mai mari asociații de studenți străini ar trebui să fie implicați în rezolvarea problemelor cu care se confruntă astăzi învățământul superior din Rusia,„pentru că reunesc un număr mare de studenți și au o idee bună despre cum se dezvoltă situația în fiecare țară”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova