Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Șase bănuiți vizați în frauda bancară au fost reținuți - iată cine sunt

Șase persoane vizate în dosarul ”frauda bancară” au fost reținute în această dimineață. Informația a fost anunțată de Procuratura Generală.
Sputnik

CHIȘINĂU, 4 dec - Sputnik. Într-un comunicat de presă emis de Procuratura Generală se menționează că printre cei șase bănuiți reținuți sunt și ex-conducători ai instituțiilor bancare implicate în devalizarea sistemului bancar din țară. Toți șase au fost reținuți de Procuratura Anticorupție și PCCOCS, cu suportul operativ al CNA. În același timp, oamenii legii au efectuat o serie de percheziții la domiciliile și în automobilele bănuiților. În prezent, suspecții, în prezența apărătorilor lor, sunt audiați de procurori în contextul faptelor investigate.

Procuratura Generală precizează că acțiunile procurorilor poartă un caracter strict legal, eforturile oamenilor legii fiind orientate spre documentarea, în limitele legislației procesual-penale, identificarea și tragerea la răspundere penală a tuturor celor implicați în devalizarea sistemului național bancar, și nu în ultimul rând - recuperarea prejudiciului cauzat statului și cetățenilor.

Procuratura anunță că va reveni cu detalii. Este de menționat că dosarul ”frauda bancară” este unul complex cu zeci de episoade infracționale și zeci de persoane implicate, care ar putea avea eventual statut de bănuit, învinuit sau inculpat.

Procuratura Anticorupție, cu recurs la Apel în dosarul ”furtul miliardului”
În 2014 a devenit cunoscut faptul că Banca de Economii (BEM), Banca Sociala и Unibank, care dețineau aproape o treime din activele bancare ale Moldovei, au scos din țară în jur de un miliard de dolari. Băncile au fost lichidate iar bunurile acestora au fost scoase la vânzare pentru a compensa cel puțin o parte din  mijloacele financiare.

În 2015, de investigarea situației cu privire la decizia Băncii Naționale a Moldovei s-a ocupat consorțiul companiilor internaționale Kroll și Steptoe & Johnson LLP.

În iunie 2018, Procuratura Generală a prezentat strategia de întoarcere a banilor furați din trei instituții bancare, a fost făcută promisiunea că organele de drept vor raporta despre rezultatele acțiunilor întreprinse la fiecare jumătate de an.

În mai 2020, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că principalul beneficiar al furtului miliardului este Vladimir Plahotniuc.

Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova