Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Video, Foto: O afacere care înflorește la propriu în Moldova

Nelu Cioinac deține un salon floristic în Chișinău – dragostea pentru flori a moștenit-o de la strămoși. În pofida crizei economice provocate de COVID-19, el își vede viitorul acasă, în Republica Moldova. Este un florar cu o filozofie de viață care surpinde și încântă.
Sputnik

CHIȘINĂU, 28 nov – Sputnik. Există o mulțime de cugetări nespus de frumoase despre flori spuse de-a lungul istoriei. Florile se regăsesc și în metaforele ce descriu calitățile sufletului, faptele bune și, de asemenea, rugăciunile oamenilor către Dumnezeu sunt descrise de unii scriitori creștini ca niște flori pe care îngerii le duc la Tronul Creatorului lumii. 

„(...) Nici Solomon, în toată măreția sa, nu se îmbrăca mai frumos decât un crin și dacă Dumnezeu a făcut floarea aceasta, care se usucă într-o vară, atât de frumoasă, oare cu cât mai frumos a făcut sufletul omenesc, care este veșnic?!”, scria într-un articol ieromonahul Savatie Baștovoi.

Un florar din moși-strămoși

Nelu Cioinac a moștenit dragostea pentru flori de la străbunicii și părinții săi, care le creșteau într-un sat de lângă Chișinău. Această ocupație, pe cât de frumoasă prin rezultatul ei, pe atât de istovitoare la toate etapele, îi asigura familiei veniturile necesare întreținerii.

Video, Foto: O afacere care înflorește la propriu în Moldova

Nelu a povestit pentru Sputnik că participa de mic la îngrijirea plantelor și la formarea buchetelor pentru clienți. Iar înainte de a merge cu băieții seara la club, trebuia să-și curețe îndelung palmele de rășina lăsată de florile cu care lucra. Dar nu-l deranja deloc acest aspect și era încântat de ocupația pe care o avea, se simțea împlinit.

Adevărată splendoare: Un lan de iriși în spatele Casei Guvernului – Video

A studiat economia la ASEM, dar a ales să-și continue activitatea în domeniul floriculturii și afacerilor cu flori. Prima florărie și-a deschis-o în Chișinău pe când nu avea încă majoratul. Anul acesta, când împlinește 14 ani de activitate în domeniu, a fost nevoit să renunțe la unele magazine, din cauza pandemiei, și deține acum un singur salon floristic, la Botanica, în care propune plante în ghiveci și flori pentru buchete. Are flori crescute în Moldova, dar și de import.  

Ocupația care-ți aduce bucurie aduce și bani

Nelu este un comerciant care poate surpinde de-a binelea. Niciodată nu-i influențează pe cumpărători să lase cât mai mulți bani în salonul lui. Dimpotrivă, îl poți auzi sugerându-le „n-are rost să cheltuiți așa banii”. Această sugestie i-a făcut-o, de exemplu, unui bărbat care ceruse câteva zeci de trandafiri pentru iubita lui. Nelu este de părere că multe flori în buchet nu înseamnă neapărat „mai frumos, mai adevărat, mai grăitor și mai convingător”. Bărbatul oricum a cumpărat câți trandafiri a dorit din start – o fi avut un motiv serios să nu renunțe la idee. 

Video, Foto: O afacere care înflorește la propriu în Moldova

Unei femei venite din nordul Moldovei la Chișinău și care îndrăgise practic într-un minut un frumos copac de lămâi, Nelu i-a pus mai multe întrebări care ar fi trebuit să-i reducă elanul. Dar femeia nu s-a răzgândit. A răspuns că vrea să-i dăruiască o plantă deosebită unei familii din Chișinău, unor tineri soți care nu-i sunt rude, dar pe care dorea să-i bucure, să-i surprindă plăcut, pentru că ei înșiși nu și-ar permite o asemenea achiziție.    

Video, Foto: O afacere care înflorește la propriu în Moldova

Nelu spune că o activitate pe care o faci din inimă, dăruindu-le bucurie oamenilor din jur, la sigur îți aduce și banii necesari pentru viață.

A lucrat un an într-o țară europeană în domeniul floriculturii, pentru că dorea să vadă cum se descurcă acolo, să-și îmbogățească experiența. Dar este decis să rămână acasă, în Republica Moldova.

Moldovenilor le plac trandafirii

Unii consideră că trandafirul este „regina florilor”, alții îi conferă acest titlu orhideei. Trandafirul sau orhideea, totuși?

„Trandafirul este „regina florilor”, pentru că orhideea este o plantă - parazit, care crește pe scoarța copacilor”, a fost răspunsul lui Nelu.

Moldovenilor le plac trandafirii – roșii și albi, mai ales. Nelu spune că el personal preferă trandafirii de nuanțe mai inedite - oranj, de exemplu, dar își aprovizionează salonul conform preferințelor clienților. 

Video, Foto: O afacere care înflorește la propriu în Moldova

De regulă, veniturile florarilor erau asigurate în mare parte de nunți, botezuri și cumetrii. Anul acesta însă, de când a început pandemia de COVID-19, asemenea manifestări de amploare nu prea sunt organizate. Acum cumpără mai mult flori bărbații până în 40 de ani, care merg la maternitate să-și vadă soțiile care au născut, povestește Nelu (care nu știa că deja îl filmez). Această categorie de clienți preferă trandafirii roșii, iar cele mai mari buchete constau din 51 de trandafiri.

Nelu spune că cel mai ușor îi este să interacționeze cu clienții fideli, cei pe care-i cunoaște de mai mulți ani, din cauză că le cunoaște preferințele, bugetul pe care-l alocă de regulă achiziției de flori. Există bărbați care cumpără chiar foarte des flori pentru soție, pentru iubită.

Video, Foto: O afacere care înflorește la propriu în Moldova

Lui Nelu îi par dizarmonioase acele situații în care bărbații care trec pe lângă florărie le propun femeilor de lângă ei să-și aleagă flori, iar ele refuză și-l trag de mână să meargă mai departe. Bărbații trebuie lăsați să cumpere flori, crede el. De asemenea, și femeile ar trebui să le dăruiască flori bărbaților, pentru că și ei se bucură, consideră Nelu.

Destul de des, oamenii din Chișinău comandă acum coșulețe de flori.   

Buchetul miresei: Din ce flori se compune

Nelu spune că nu există reguli stricte pentru formarea buchetului miresei. Clienții se conduc de propriile preferințe. De multe ori au grijă ca florile să fie asortate la gama culorilor din sala în care este organizată nunta.

Se ține cont, bineînțeles, și de rochia pe care o va purta mireasa, de caracterul ei. Unele mirese preferă florile albe și pastel, în timp ce altele aleg culori tropicale.

Întrebare eternă: Cum facem ca florile să dureze mai mult?

Oamenii sunt mereu în căutare de trucuri care ar prelungi viața florilor din vază, cum ar fi aspirina și zahărul adăugat în apă etc.. 

Nelu consideră că nu perioada în care florile se păstrează proaspete ar trebui să ne preocupe în primul rând. Ce contează cu adevărat? Emoția, senzația care va rămâne mereu cu noi.

„Nu este important florile celea cât o să se păstreze. Cele mai importante sunt primele emoții pe care le-ai simțit atunci când ai dăruit sau ai primit o floare. Ți-a dăruit seara o floare, dar tu dimineața te duci la lucru, seara vii acasă, ai grijă de copii, faci de mâncare, nu stai să te uiți încontinuu la floare. Apoi îți dăruiește alta” - astfel gândește Nelu.

Ce flori dăruiește un florar

Fiecare floare își are destinația ei și nimeni nu te pune să cumperi neapărat flori scumpe, spune Nelu.

L-am întrebat ce flori îi dăruiește de regulă iubitei lui. A răspuns că se conduce de inspirație și-i dăruiește flori diverse, iar ea se bucură de fiecare dată.

Ultimul buchet pe care l-a compus pentru ea a fost din câteva romanițe cu tulpina scurtată, la care a adăugat câteva fire de plante decorative. 

Chiar dacă este florar și stă toată ziua printre flori, și iubita obișnuiește să-i dăruiască flori, iar el este încântat de aceste surprize. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova