CHIȘINĂU, 28 nov – Sputnik. Creștinii ortodocși moldoveni au intrat sâmbătă, 28 noiembrie, în Postul Naşterii Domnului. Acesta este primul post din anul bisericesc şi ultimul din anul civil.
Naşterea Domnului este sărbătorită de Biserica Ortodoxă din Moldova pe 7 ianuarie, conform stilului vechi, dar sunt și creștini moldoveni care celebrează evenimentul pe 25 decembrie, conform stilului nou, iar această zi de asemenea este zi declarată liberă oficial.
În Postul Crăciunului se dă dezlegare la peşte în zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi de unele sărbători. Datele în care se consumă peşte s-au marcat în calendar cu un semn grafic distinct: un peşte ori inscripția în dreptul respectivei zile: „dezlegare la peşte“.
Acest post este considerat unul mai ușor de ținut, datorită multelor dezlegări la pește. Dar în ultimele patru zile din post ajunarea devine mai aspră, ajungând chiar ca în cea premergătoare sărbătorii Naşterii Domnului să se ţină post aspru.
În general, sunt menționate regulile conform cărora postesc călugării, dar Biserica le recomandă creștinilor mireni să țină post pe măsura posibilităților, scopul postului fiind să creștem duhovnicește, nu să ajungem la capătul lui sleiți trupește.
Spre exemplu, Tipicul grecesc permite consumul de peşte în toate zilele, în afară de miercuri şi vineri, în primele 24 de zile din acest post. La fel, în unele tipice din Biserica slavă se îngăduie peştele aproape în toate zilele Postului Crăciunului - hotărârea se datorează condiţiilor climatice extreme din anumite părţi ale Rusiei.
40 de zile de post amintesc de postul lui Moise
Prin durata lui de 40 de zile, postul ne amintește de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.
Biserica ne învață că, astfel creştinii, postind 40 de zile, se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat şi născut din Fecioara Maria.
După rânduiala din pravile, în timpul Postului Crăciunului, miercurea şi vinerea nu mâncăm cu untdelemn şi nu bem vin. În aceste două zile, cei mai râvnitori creștini postesc până la orele 15:00 - 16:00, când mănâncă hrană uscată sau legume fierte.
Dacă se întâmplă să cadă miercuri şi vineri un sfânt care sa aibă Doxologie mare, se dezleagă numai la untdelemn şi la vin şi se mănâncă o singură dată în zi.
Daca s-ar întâmpla miercuri sau vineri să cadă un sfânt care are Priveghere, dezlegăm la untdelemn, la vin şi la peşte.
Şi dacă se va întâmpla pomenirea sfântului al căruia este hramul Bisericii, miercuri sau vineri, de asemenea mâncăm peşte.
Marţi şi joi nu mâncăm peşte, ci numai untdelemn şi vin. Dacă se întâmplă să cadă un sfânt marţi sau joi, care să aibă Doxologie mare, atunci mâncăm peşte.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova