Impozitarea dobânzilor pentru persoanele fizice este o prevedere mai veche din Codul Fiscal, iar aplicarea acestei măsuri fiscale a fost amânată de vreo 10 ani. Expertul economic Roman Chircă spune că la ora actuală în sistemul bnacar există un volum uriaș la depozite, de 72 de miliarde de lei, iar volumul de credite oferite de bănci este de 43 de miliarde de lei. Chircă este de părere că depozitile bancare ar trebui descurajate pentru a fi investite în sectorul real al economiei.
„Depozitul este o formă pasivă de protecție a valorii banilor. Subiectul taxării dobânzilor bancare era unul tabu. Trebuie să înțelegem că în lipsa instrumentelor alternative de investire a banilor avem o preferință a cetățenilor pentru această formă pasivă de investiție, adică în depozite la bănci care nu vor scădea în următorii ani, iar cu timpul această taxă de 3% ar putea să crească”, a precizat expertul.
Anterior, scretarul de stat, Dorel Noroc a precizat că taxarea dobânzilor urmează să aibă loc prin reținere finală. Nu va exista nicio obligație finală a persoanei fizice de a declara sau a raporta aceste sume. Atunci când banca achită aceste dobânzi, ea va reține un impozit de 3%. Conform estimărilor, impozitarea dobânzilor persoanelor fizice prin aplicare reținerii finale a impozitului în mărime de 3% ar genera venituri în buget de 24 milioane lei.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova