CHIȘINĂU, 27 nov - Sputnik. Încă 1246 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Bilanțul persoanelor infectate de la începutul pandemiei a ajuns la 104 140 de cazuri. Din numărul de cazuri noi înregistrate astăzi, patru sunt de import. Două din Italia și câte unul din Ucraina și Turcia. COVID-19 nu i-a ocolit nici pe cei 91 de lucrători medicali, confirmați astăzi.
Este vorba de 31 de medici, 45 de asistenți medicali și 15 persoane care reprezintă personalul auxiliar. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează că starea de sănătate a 271 de pacienți este extrem de gravă. Dintre aceștia, 49 sunt conectați la aparate de respirație asistată.
Instituția anunță și decesul a încă 21 de oameni. Este vorba de 15 femei și șase bărbați cu vârste între 58 și 79 de ani din diverse regiuni ale țării. Fiecare victimă suferea și de alte comorbidități cum ar fi diabet zaharat, cardiopatie hipertensivă sau obezitate. Totodată, 1 312 persoane au fost vindecate. În total, 91 797 de persoane au fost tratate de COVID-19.
De precizat, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis instituirea stării de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul țării în perioada 30 noiembrie 2020 – 15 ianuarie 2021. În scopul prevenirii răspândirii infecției COVID-19, CNESP a decis interzicerea activității cluburilor de noapte (discoteci, karaoke, disco-baruri), începând cu data de 28 noiembrie 2020. Totodată, din 30 noiembrie, restaurantele, barurile și cafenelele vor putea activa până la orele 22.00.
Unităților de alimentație publică le va fi interzisă activitatea în intervalul 22:00-07:00. În perioada stării de urgență în sănătate publică, se va interzice organizarea și desfășurarea conferințelor științifice, competițiilor sportive, olimpiadelor cu prezența fizică a persoanelor. De asemenea, nu se va permite prezența spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură.
În același timp, instituțiile publice și cele private vor stabili un regim special de muncă, fiind atras la serviciu doar personalul strict necesar pentru a asigura funcționalitatea întreprinderilor. Pentru personalul, activitatea căruia nu necesită prezența obligatorie la locul de muncă, va trebui să fie asigurată munca la distanță.
Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova