Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Aveți grijă ce consumați: Patru persoane au murit în urma intoxicațiilor

270 de persoane s-au intoxicat, iar patru au murit după ce au mâncat ciuperci. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, aceste cazuri s-au înregistrat în ultimele 14 zile. Specialiștii îndeamnă oamenii să fie mai atenți atunci când consumă acest produs.
Sputnik

CHIȘINĂU 26 nov - Sputnik. În ultimele două săptămâni, 270 de persoane s-au intoxicat cu ciuperci, dintre care 61 de copii, iar patru oameni au murit. Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) îndeamnă oamenii să fie mai vigilenți atunci când vine forma de cules sau de procurat ciuperci. 

Potrivit specialiștilor, primele simptome apar la două ore de la consumul ciupercilor. Astfel, printre primele semne se numără  greaţa, voma, diareea, transpiraţia excesivă, slăbiciunea generală și durerile abdominale. Peste șase ore pot apărea dureri de cap, ameţeli şi agravarea stării de vomă, pierderi de conştiinţă, halucinaţii și chiar comă. 

Alarmant: 10 copii intoxicați cu ciuperci în doar trei zile

Între șapte și 14 mii de lei ajunge să coste recuperarea persoanelor în spitale. Din acest motiv, ANSP atrage atenția oamenilor la pericolul pe care îl poate aduce acest produs. Totodată, specialiștii vin și cu unele recomandări. În primul rând, dacă persoana a consumat ciuperci, iar mai târziu apar și primele simptome, atunci este necesar ca de urgență să sune la 112. Până medicii ajung la pacient, se recomandă ca persoana intoxicată să bea cât mai mult lichid și să stea culcată. 

Pentru a evita intoxicarea cu ciuperci, ANSP recomandă ca ciupercile să fie procurate doar din locuri autorizate și nu de pe marginea drumurilor. Totodată, specialiștii atenționează că ciupercile sunt interzise în alimentația copiilor. Specialiștii susțin că ciupercile culese din locurile unde s-au administrat pesticide și din preajma gunoiștilor sunt toxice. La fel, bucatele din ciuperci nu este recomandată să fie păstrate mai mult de 24 ore. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova