Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentul ar putea simplifica procedura de angajare a străinilor în Moldova

Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a propus spre aprobare un proiectul de modificare a legislației în vigoare care ar facilita angajarea străinilor în Moldova.
Sputnik

CHIȘINĂU, 18 nov - Sputnik. Autoritățile din Moldova intenționează să înlesnească modalitatea de angajare a străinilor la noi în țară. Comisia juridică, numiri și imunități a propus Parlamentului spre aprobare un proiectul de modificare a legislației în vigoare.

”Potrivit prevederilor proiectului, urmează a fi exclusă obligativitatea autentificării notariale a spațiului locativ în procesul de documentare a lucrătorilor străini. De asemenea, angajatorul nu va mai fi obligat să le achite străinilor un salariu mediu prognozat pe economie, așa cum prevede în prezent legislația”.

Astfel, pentru acordarea dreptului de ședere în scop de muncă cetățenii străini vor prezenta copia contractului individual de muncă.

Va fi exclus din legislație și alineatul care reglementează modalitatea de documentare a străinilor în scop de muncă în baza Listei ocupațiilor prioritare aprobată de Guvern.

De asemenea, persoana juridică ce va prezenta intenționat acte incorecte sau neautentice autorității competente pentru acordarea sau prelungirea dreptului de ședere în scop de muncă cetățenilor străini aflați provizoriu în Republica Moldova va fi sancționată cu amendă de până la 7 500 de lei.

Amintim că în 2018, Guvernul Filip a aprobat lista ocupațiilor prioritare în baza căreia străinii aflați în țara noastră puteau fi angajați fără obținerea dreptului de muncă.

Undă verde pentru străini: Guvernul a aprobat deja lista ocupațiilor prioritare

Atunci, investitorii străini și-au exprimat mulțumirea ca urmare a implementării reformei privind facilitarea obținerii permiselor de muncă și de ședere a muncitorilor străini în Moldova, meseria cărora se regăsește în lista ocupațiilor prioritare pentru piața muncii din țara noastră. Aceștia au economisit 21 de milioane de lei anual după implementarea reformei. 

Până la reformă, lucrătorul străin trebuia să vină în Republica Moldova, să depună cererile și să rămână aici pentru a prezenta personal documente suplimentare, dacă acestea erau solicitate. Angajarea în câmpul muncii în această perioadă era interzisă.

Atunci, Guvernul anunța că scopul reformei este să elimine barierele de legalizare a șederii și de angajare a cetățenilor străini, care reprezintă în opinia autorităților o constrângere în calea investițiilor în țara noastră.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova