Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

ANSA a început lupta cu rabia: Vaccinare cu ajutorul avionului

De astăzi și până la sfârșitul lunii noiembrie, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) efectuează vaccinarea antirabică a vulpilor pe cale aeriană, dar și prin distribuirea manuală a momelilor. Este deja a doua campanie de acest fel lansată de ANSA.
Sputnik

CHIȘINĂU, 12 nov - Sputnik. Începe marea bătălie cu rabia. Reprezentanții ANSA încep să vaccineze vulpile pe cale aeriană. Astfel, un avion decolează de pe aeroportul Mărculești, iar momelile sunt distribuite conform liniilor de zbor prestabilite, evitând zonele locuite, lacurile, râurile și drumurile naționale.

Nu doar coronavirusul ne dă bătăi de cap: Un nou caz de rabie a fost confirmat în Moldova

Lucrătorii ANSA vor repartiza momelile și manual. Acestea vor fi amplasate la fiecare intrare în vizuină şi pe traseele vulpilor, în apropiere de locul aflării lor. În perioada vaccinării, în zonă va fi interzisă vânătoarea, iar libera circulație a pisicilor și câinilor va fi restricționată.

Vaccinul antirabic nu este destinat imunizării animalelor domestice. Totuși, acesta nu prezintă pericol în cazul administrării accidentale a acestuia de către alte viețuitoare. ANSA îndeamnă oamenii ca să nu atingă momeala, dar dacă o găsesc într-un loc unde sunt copii sau animale de companie, atunci să o ia cu o mănușă și să o ducă într-o pădure sau la un medic veterinar. 

Prima campanie de vaccinare a vulpilor s-a desfășurat în iulie, anul curent. Acest program este sprijinit de România și cofinanțat de Uniunea Europeană.

Rabia, sau cum i se mai spune în popor turbarea, este o boală infecțioasă virală, care afectează sistemul nervos central și este periculoasă atât pentru animale, cât și pentru oameni. Animalele infectate pot răspândi boala prin mușcătură sau salivă. Responsabilii de la ANSA au explicat pentru Sputnik Moldova că dacă vaccinul antirabic nu este administrat la timp, atunci boala devine fatală. Potrivit specialiștilor, vulpile sunt considerate cea mai mare sursă de răspândire a rabiei. Datele statistice arată că în acest an au fost înregistrate 80 de cazuri de rabie la animale. În ultimii 20 de ani, în Moldova, trei persoane au murit din cauza acestei boli, ultimul fiind un copil de 11 ani. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova