Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Anomalii meteo: Autoritățile locale, despre pericolul ruperii barajului la Comrat

Dacă construcția hidrotehnică nu va rezista, sute de case și mii de oameni s-ar putea pomeni în zona de inundații.
Sputnik

COMRAT, 10 nov - Sputnik, Maxim Topal. Barajul lacului de acumulare Comrat a fost construit în 1957, concomitent cu apariția lacului și a altor construcții hidrotehnice. Astăzi acestea constituie o priveliște jalnică.

Structuri de beton deteriorate ca urmare a expunerii prelungite la factorii de mediu, porțile de deversare a apelor, ruginite, nu se mai află la locul lor ci sunt prin preajma barajului - toate acestea sunt de mult timp ieșite din funcțiune.

Problema este că la începutul anilor 2000 porțile nu au rezistat presiunii apei și acesta s-a revărsat în oraș. Atunci nu au procedat la refacerea construcției, ci pur și simplu au mărit barajul, blocând astfel accesul apei din lac către structurile hidraulice.

Autoritățile locale s-au ocupat activ de consolidarea barajului în ultimii ani. Deșeurile de construcție rămase după demolarea stadionului orășenesc ”Mumjiev” au fost de asemenea folosite - în locul lui se construiește acum un stadion modern.

Măsurile luate atunci au fost resimțite pe 29 septembrie curent. Atunci, după o ploaie scurtă, dar foarte puternică, lacul de acumulare s-a umplut cu apă cu o viteză înspăimântătoare. Nivelul apei a crescut cu o rată de 10 cm pe oră. În mai puțin de o zi, nivelul apei din lac a crescut de la 70 de centimetri la aproape trei metri și a atins valori critice. O parte a structurii a începuse deja să se erodeze.

Anomalii meteo: Autoritățile locale, despre pericolul ruperii barajului la Comrat

În ultima perioadă se înregistrează tot mai multe anomalii meteorologice, nici chiar bătrânii nu-și pot aminti de ploi atât de puternice în Bugeacul arid, a declarat pentru Sputnik primarul municipiului Comrat, Serghei Anastasov. Potrivit acestuia, dacă barajul s-ar fi rupt, consecințele puteau fi imprevizibile.

Anomalii meteo: Autoritățile locale, despre pericolul ruperii barajului la Comrat

"Ploaia a durat doar aproximativ 40 de minute. Dar dacă ploaia ar fi fost mai lungă și barajul ar fi cedat, ar fi fost inundată întreaga zonă din partea inferioară a orașului. În zona inundată ar fi ajuns cam 500 de case și întreprinderi. Pagubele ar fi fost de sute de milioane de lei", spune Anastasov.

Administrația orașului vede ca o soluție a problemei necesitatea restaurării porților de deversare, care nu funcționează din 2001. Lacul de acumulare Comrat este deținut de Agenția Apele Moldovei, dar este închiriat până în 2029 unei societăți pe acțiuni din Găgăuzia.

Unul dintre arendașii lacului de acumulare este președintele Consiliului Municipal Comrat, Gheorghi Zlatov. El a relatat pentru Sputnik că întreprinderea „monitorizează starea barajului”, dar de  construcția structurilor hidrotehnice trebuie să se ocupe Apele Moldovei.

Anomalii meteo: Autoritățile locale, despre pericolul ruperii barajului la Comrat

"Au avut un proiect de construcție a ecluzelor de acces, construcțiilor hidraulice, dar proiectul nu a mai fost reralizat, rămânând blocat la faza de aprobare la Fondul Ecologic al Moldovei. Între timp coi monitorizăm barajul, îl consolidăm, dar nu știu ce se va întâmpla după 2029", a subliniat Gheorghi Zlatov.

În 2017, la lacul de acumulare a fost instalată o conductă de scurgere suplimentară. Este necesară pentru evacuarea controlată a apei. Dar cu ajutorul ei, nivelul apei din lac poate fi redus cu doar zece centimetri pe zi, ceea ce este „extrem de puțin” în situații critice.

Anomalii meteo: Autoritățile locale, despre pericolul ruperii barajului la Comrat
Potrivit lui Gheorghi Zlatov, „dacă 8 milioane de metri cubi de apă ar ajunge într-un moment dat în oraș, în zona de inundație ar ajunge și satele învecinate de-a lungul câmpiei inundabile a râului Ialpug - Kirsovo, Beșalma, Congaz”.

Administrația orașului „nu va aștepta ca Apele Moldovei să decidă implementarea unui proiect de instalare a ecluzelor”. La una dintre ultimele ședințe ale consiliului municipal din Comrat, s-a decis alocarea a până la 100 de mii de lei pentru instalarea unei alte țevi de deversare a apelor.

Însă Primăria de fapt nu are fonduri pentru a plăti aceste lucrări. În fondul de rezervă al Primăriei, care a fost aprobat în valoare de 1 milion de lei, astăzi nu există niciun ban. Banii au fost cheltuiți pentru eliminarea consecințelor inundării municipiului Comrat pe 29 septembrie și nu este posibilă mărirea fondului de rezervă din cauza reducerii veniturilor la buget de la întreprinderile orașului din cauza pandemiei coronavirusului, multe dintre acestea fiind inactive pe parcursul câtorva luni și până acum încă nu și-au reluat complet activitatea.

"Nu există încă riscul surpării barajului, dar nu trebuie să ne relaxăm. Ploile anormale, zăpezile, schimbările climatice se fac simțite și trebuie să fim pregătiți pentru astfel de consecințe", a spus primarul Serghei Anastasov.

În prezent, suprafața lacului de acumulare Comrat este de 170 de hectare. Iar nivelul apei constituie 1,9 metri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova