Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Vestul a văzut paiul din Belarus, dar nu vede bârna din SUA

În timp ce Occidentul este îngrijorat de alegerile din Belarus, se face că nu observă ceea ce se întâmplă în SUA.
Sputnik

CHIȘINĂU, 9 nov – Sputnik,  Maxim Sokolov. În timp ce în emisfera de Vest se adeverește prognoza potrivit căreia pe 3 noiembrie nu se va încheia procesul electoral din SUA - în locul unui deznodământ obișnuit, linia de subiect se dezvoltă cu o mai mare fervoare, marile democrații ale lumii au atras atenția asupra unor probleme mult mai importante, din punctul lor de vedere.

Lukașenko, despre alegerile din SUA: „O batjocură”

Ministrul Afacerilor Externe al Marii Britanii, Dominic Raab, a venit (chiar atunci când nu răsunaseră cuvinte precum “Wisconsin” și „Michigan”) cu o declarație importantă: “Am obținut niște investigații independente care au descoperit existența unor fraude în alegerile prezidențiale și au scos la lumină acțiunile regimului Lukașenko, îndreptate împotriva poporului belarus, care sunt demne de dispreț. Trebuie să fie organizate noi alegeri, care să fie libere și corecte”.

În unison cu Foreign Office, a ieșit cu o declarație și OSCE. Raportorul ei oficial a recomandat statelor membre “să nu recunoască rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus din 9 august 2020; să solicite noi alegeri monitorizate de Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) și alți observatori internațional, în baza standardelor OSCE”.

Procesul de observare a alegerilor americane din partea OSCE a fost mult mai favorabil. Au fost menționate anumite deficiențe, cum ar fi privarea de dreptul la vot a celor condamnați. Însă, de dragul unui echilibru, ar fi trebuit menționate și părțile bune, cum ar fi dreptul de vot al celor răposați, inclusiv a celor decedați cu ani buni în urmă, care și-au oferit votul candidatului Biden. Însă în ansamblu, “Alegerile generale din 3 noiembrie au fost competitive și bine organizate, în pofida unor neclarități juridice și probleme de ordin logistic”. Cum se îmbină neclaritatea juridică cu o bună organizare, doar OSCE știe.

În legătură cu cea mai actuală problemă s-a pronunțat secretarul de stat al SUA, Pompeo, care a îndemnat Belarusul să organizeze alegeri sub monitorizarea observatorilor independenți.

Belarusul îngroapă ideea “revoluției colorate”

Un neajuns evident în instruirea politicienilor din Vest este necunoașterea corpului integral al bancurilor rusești. În raport cu actuala situație sunt bune două. Un banc evreiesc: “Dragă Abram, în sfârșit am găsit timp și loc pentru a-ți scrie”. Un banc cu Vovocika (echivalentul lui Bulă n.r.), care urmărind prin gaura cheii cu ce se ocupă mama și tata, remarcă cu amărăciune: “Și ei sunt cei care îmi interzic să mă scobesc în nas?”. Dacă ei ar cunoaște cultura orală rusească, ar fi putut evita niște concluzii false. De altfel însă, fraza despre paiul și bârna nu este una specific rusească: Noul Testament este internațional.

Puțini sunt cei care ar afirma că Lukașenko este curat ca lacrima, iar alegerile belaruse sunt cele mai democratice. Însă rolul și influența SUA și a Belarusului în lume sunt incomparabile. SUA are o pondere semnificativă. Respectiv, atunci când, cu ajutorul diverselor mașinării electorale, mandatul de președinte este oferit unui ramolit de 78 de ani care este gata să preia conducerea celei mai mari puteri, totul arată extreme de prost.

Avantajul lui Lukașenko este că acesta nu-și declară viziunile asupra conducerii statului, sfera apărării etc. drept obligatorii pentru executare în toată lumea – de la Kremlinul șocat, până la zidurilor statornicei Chinei. Politicienii americani declară astfel de lucruri cu mare patos. Din aceste motive alegerile din SUA au o semnificație pragmatica mult mai mare pentru alte state ale lumii.

Atenția exacerbată față de problemele belaruse, în îmbinare cu nevinovatul “Frățioare, sunt vinovat, pe cei din SUA i-am scăpat din vedere” ne determină să tratăm declarațiile autorităților respective așa cum merită. Remarcând: “Tot ce ne spuneți este foarte interesant. Apropo, și totuși, ce a fost totuși acolo, în Michigan?”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova