CHIȘINĂU, 9 nov – Sputnik. Șapte persoane cu trei unități tehnice speciale vor lucra timp de zece zile la demontarea elementelor care prezintă pericol ale clădirii Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Capitală. Potrivit șefului adjunct al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Alexandru Oprea, după incendiul din 24 septembrie de la Filarmonică este absolut necesară demontarea unor elemente cu pericol de prăbușire. Este vorba în special de cele care fac parte din construcția încăperilor.
Demontarea și evacuarea deșeurilor se va face pe etape și va începe cu desfacerea unei porțiuni de perete care face legătura cu sala mare. După ce va fi curățat spațiul sălii mari, se va trece la lucrări de curățare a scenei, iar ulterior a sălii mici a Filarmonicii.
Oprea a precizat că toate lucrările de demontare și evacuare se vor face mecanizat, fără a permite accesul persoanelor în interiorul clădirii incendiate, întrucât există pericol de prăbușire a diferitor părți ale construcției. După ce din interiorul Filarmonicii vor fi evacuate toate deșeurile, care în mare parte sunt din fier, se va decide ce se va face cu clădirea în întregime.
Potrivit managerului companiei care efectuează lucrările de demontare, Denis Lungu, până acum s-a evacuat o scară din metal. Astfel, unul din pereți va fi demontat în totalitate, pentru a permite accesul la elementele din interiorul clădirii.
„Metalele adunate vor fi selectate de un agent economic care va da cel mai mare preț, iar banii vor fi ulterior transferați pe conturile Filarmonicii”, a menționat Denis Lungu.
Lucrările de demontare a elementelor care prezintă pericol și de evacuare a deșeurilor din clădirea avariată a Filarmonicii costă în jur de 450 de mii de lei.
Menționăm că banii au fost transferați de Ministerul Finanțelor din fondul de intervenție al Guvernului către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne pentru a acoperi cheltuielile pentru lucrările de demolare parțială a edificiului avariat al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”.
Amintim că un incendiu devastator s-a declanșat la Filarmonica Națională în amiaza zilei de 24 septembrie. Deși inițial acesta părea unul minor, el s-a extins în scurt timp, propagându-se prin golurile din tavan și pereți. Flăcările au cuprins acoperișul, după care tavanul s-a prăbușit. În total, au intervenit 10 echipaje, inclusiv trei autoscări. Abia a doua zi dimineața, la ora 10:05, angajații IGSU au anunțat lichidarea în totalitate a incendiului. Clădirea Filarmonicii a fost distrusă aproape în totalitate.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova