Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldova și Natalie Portman - ce a căutat Biden la Chișinău acum câțiva ani

În Statele Unite ale Americii continuă numărarea voturilor după alegerile prezidențiale. Totuși candidatul democrat Joe Biden se declară deja nou șef al statului.
Sputnik

CHIȘINĂU, 7 nov – Sputnik, Iulia Lipovaia. Principalele canale de televiziune americane relatează că, potrivit datelor pe care le dețin, candidatul democrat Joe Biden va deveni noul președinte al Statelor Unite. Învingător se declară și însuși democratul. Însă oponentul lui, Donald Trump, nu ese de acord cu acest lucru și consideră că astfel de declarații sunt premature. 

În timpul carierei sale politice, Biden a deținut mai multe funcții de stat importante, una dintre care este cea de vicepreședinte în timpul mandatului lui Barack Obama.

În acest statut a efectuat multe vizite în diferite țări ale lumii, printre care și Moldova. La noi în țară Biden a ajuns în 2011.

Ce se așteaptă în relațiile moldo-americane sub noul conducător al SUA?

Unele concluzii pot fi trase din declarațiile făcute de american în capitala Moldovei în timpul vizitei respective.

Vizita la Chișinău

Vicepreședintele SUA a ajuns la Chișinău pe 11 martie 2011, la invitația prim-ministrului de atunci Vladimir Filat. Apoi, Biden a vizitat și Moscova, Bruxelles, București și Kiev.

Distinsul invitat a fost însoțit de soția sa Jill Biden și de nepoata Finnegan, în vârstă de 12 ani.

Mulți chișinăuieni își amintesc de Biden pentru măsurile de securitate fără precedent luate de autoritățile moldovenești:

politicianul de peste mări nu numai că s-a întâlnit cu oficiali din Republica Moldova, dar a ținut și un discurs în Scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Iar serviciile comunale au sudat gurile de canalizare din centrul Chișinăului, la solicitarea Ambasadei SUA.

Principalele declarații

Vorbind în centrul orașului, americanul a susținut politica proeuropeană și în general prooccidentală a Moldovei, precum și succesele conducerii de la Chișinău în diferite reforme.

Atunci la putere se afla așa-numita „Alianță pentru Integrare Europeană”, iar președinte interimar era Marian Lupu.

„Noi dorim ca în Moldova să fie făcute investiții americane, dorim ca relațiile economice dintre țările noastre să se dezvolte liber”, a spus atunci Biden.

De asemenea, oaspetele american a vorbit despre soluționarea conflictului transnistrean:

"Am discutat această problemă atât în ​​timpul vizitei noastre în Rusia, cât și acum. Statele Unite susțin integritatea teritorială a Moldovei, Transnistria este o parte integrantă a țării", a adăugat vicepreședintele de atunci al SUA.

La întâlnirea lui Filat cu politicianul american, a fost făcută publică o declarație comună a guvernelor SUA și Moldovei prin care americanii au susținut integrarea țării în structurile europene, precum și integritatea, unitatea și suveranitatea republicii în negocierile care se defășurau pentru soluționarea conflictului transnistrean.

Biden cunoaște oameni din Moldova

În cadrul aceleiași vizite, Biden a menționat că Moldova a influențat societatea și cultura Statelor Unite și chiar a dat două exemple.

Potrivit lui Biden, primarul de atunci al orașului Chicago, Ram Emmanuel, are rădăcini moldovenești.

„A spus că și-a moștenit legendara rezistență de la bunicul său din Moldova, care a devenit lider sindical după emigrație!”, a povestit politicianul.

Biden a menționat și o persoană mai faimoasă: actrița Natalie Portman este și ea de origine basarabeană.

"Natalie Portman păstrează în poșetă o fotografie a bunicii sale din Moldova", a declarat atunci vicepreședintele american.

Galeriile subterane de la Cricova

Conform tradiției, așa cum se obișnuiește în Moldova, oaspetelui i s-a făcut o excursie la una dintre principalele atracții ale republicii - la vinăria Cricova.

Biden, împreună cu soția și nepoata sa, au vizitat mai multe săli, iar apoi soția sa Jill Biden a primit cadou un vin de colecție.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova