Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Retrospectivă: Cum s-au desfășurat alegerile prezidențiale

În Republica Moldova s-a încheiat primul tur al alegerilor prezidențiale. Procesul de vot a fost marcat de mai multe incidente și încălcări, dar acestea nu au fost de natură să ducă la invalidarea scrutinului.
Sputnik

CHIȘINĂU, 1 nov - Sputnik. Prezența la urne la ora 21:00 a constituit 42,7% procente. Imediat după închiderea secțiilor de votare, candidații au făcut declarații. 

Igor Dodon le-a mulțumit alegătorilor care au ieșit la urne. 

„În calitate de președinte al Republicii Moldova vreau să mulțumesc tuturor cetățenilor care au participat astăzi la alegeri, indiferent pentru cine au votat. Indiferent pentru care din cei opt candidați ați votat, stimați concetățeni, eu vreau să vă mulțumesc pentru că ați fost foarte activi, atât în interiorul țării, cât și în afara țării. Ați dat dovadă de patriotism în primul rând”, a declarat Dodon. 

Și liderul PAS, Maia Sandu, a venit cu un mesaj de mulțumire. Ea s-a adresat în special alegătorilor din diasporă. 

„Vă mulțumim că ați mers la vot! Unii au mers sute de kilometri, unii au stat la coadă 2-3-4 ore, alții au stat în ploaie. Oameni din diasporă - ați fost uimitori. Este o mobilizare extraordinară, un model de activism civic”, a declarat Maia Sandu.

De asemenea, Maia Sandu a declarat că membrii formațiunii sale au sesizat poliția cu privire la mai multe încălcări în procesul de vot. 

Și candidatul la funcția de de președinte al Republicii Moldova din partea Partidului Nostru, Renato Usatîi, le-a mulțumit tuturor alegătorilor care au ieșit la vot, în special celor care l-au susținut. Acesta spune că este mulțumit de rezultatele de astăzi.

Abateri în procesul de vot

Scrutinul a fost marcat de mai multe incidente. Un grup de cetățeni, inclusiv veterani ai conflictului de la Nistru, au blocat circulația autobuzelor de rută la Varnița. Mijloacele te transport circulau dinspre Transnistria, au comunicat martorii oculari. Printre aceștia s-a numărat și deputatul PAS Igor Grosu, care a blocat drumul cu mașina personală.

Președintele CEC, Dorin Cimil, a declarat că acțiunea celor care au blocat drumul către secțiile de votare deschise pentru alegătorii din stânga Nistrului vor fi examinate de organele de poliție, de Curtea Constituțională, care ulterior va lua o decizie în acest sens.

Incidente similare de blocare a drumurilor s-au produs și în alte localități, inclusiv la Florești și Dubăsari, de grupuri de simpatizanți ai opoziției care au spus că astfel împiedică transportarea organizată a oamenilor la vot.

Alte încălcări se referă la agitația electorală, îngrădirea accesului în secțiile de vot și fotografierea buletinelor de vot de către cetățeni – fapt interzis de legislație.

Votul în străinătate

Diaspora a fost foarte activă în cadrul scrutinului prezidențial. În multe secții de votare din afara țării s-au format cozi imense. Aglomerație s-a înregistrat în Franța, Marea Britanie, Italia, Federația Rusă, Germania, etc. 

Retrospectivă: Cum s-au desfășurat alegerile prezidențiale

În aceste condiții, liderul PAS, Maia Sandu, i-a cerut CEC să prelungească timpul de vot la secțiile de votare de peste hotarele Republicii Moldova. 

Într-o intervenție telefonică în studioul Sputnik Moldova, președintele CEC, Dorin Cimil, a fost întrebat dacă membrii Comisiei vor da curs solicitării venite din partea liderului PAS.

"Este competența fiecărui birou electoral, în persoana președintelui, să evalueze situația creată la acel birou și să dispună prelungirea termenului de vor cu cel mult două ore. CEC nu poate prelungi pentru fiecare secție de votare în parte, fiecare președinte evaluează situația dată și vine cu o decizie în acest sens", a declarat Cimil.

El le-a recomandat în acest context șefilor birourilor electorale de peste hotare în care alegătorii nu au reușit să voteze până la ora 21:00 să țină ușile deschise încă pentru două ore.

Posibile scenarii după alegerile prezidențiale

Politologul Ian Lisnevschi a analizat, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, două scenarii posibile după scrutinul prezidențial. Unul se referă la situația în care Igor Dodon va fi reales președinte al Republicii Moldova și celălalt – la situația în care funcția va fi preluată de un candidat de pe eșichierul politic de dreapta.

CEC va examina acțiunile deputatului PAS Igor Grosu

”În cazul primului scenariu, va continua o colaborare între instituțiile statului. Opoziția se va revolta, însă societatea nu este pregătită pentru proteste. Oamenii își doresc liniște, mai ales că sunt afectați de pandemie și probleme economice”, a explicat Ian Lisnevschi.
Victoria unui candidat de dreapta ar putea face dificilă colaborarea dintre Parlament și Președinție, susține Ian Lisnevschi. Mai mult, există riscul înrăutățirii relațiilor între Republica Moldova și marile puteri politice ale lumii.

”Analizând comportamentul candidaților, mă întreb dacă nu vor comite greșeli grave, care vor face și mai rău Republicii Moldova. Președintele unei țări trebuie să fie și deștept, nu doar cinstit. Rusia, SUA și UE sunt forțe masive, care la nivel global rezolvă probleme în valoare de 100 de trilioane de euro. De aceea, în raport cu ele, trebuie adoptată o poziție echilibrată. Manifestarea agresivității față de una dintre aceste trei puteri poate avea repercusiuni economice grave pentru Republica Moldova”, a opinat Ian Lisnevschi.

Pentru audierea opiniei complete a politologului Ian Lisnevschi, accesați fișierul audio.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova