Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cu cât s-au scumpit casele de la Orheiul Vechi în 20 de ani

Investițiile în imobile au fost întotdeauna avantajoase, mai ales dacă locuințele se află în zone turistice. Așa se face că în ultimii ani prețul caselor la Orheiul Vechi a crescut semnificativ.
Sputnik

CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. În cadrul unui interviu acordat în exclusivitate  pentru Sputnik Moldova, directorul Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a vorbit despre costul locuințelor în zonele turistice. Ștefăniță a dat drept exemplul casele de la Orheiul Vechi. 

Idei de afaceri de milioane, sugerate de Ion Ștefăniță: casele tradiționale țărănești
"Când eram la practica arheologică în anul 2000, în satul Butuceni din rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi, casele costau 250 de dolari. După ce zona a fost pusă în valoare ca destinație turistică, s-au dezvoltat agropensiunile, iar acum o locuință ridică un preț de minim 60 de mii de euro. Iată ce înseamnă valoarea turismului", susține Ion Ștefăniță. 

Directorul Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor planifică să pună bazele unui traseu turistic care să cuprindă cinci sate de pe malul râului Nistru, cum ar fi localitățile Molovata Veche, Oxentea, Holercani și Marcăuți. Ion Ștefăniță nu exclude că, ulterior, locuințele aici vor costa mult mai scump decât în prezent. Acum, prețul unei case țărănești pornește de la 8 mii de euro. 

"Nu este exclus că după ce va fi dezvoltat acest traseu turistic al satelor de pe Nistru, prețurile la case se va majora. Prețurile acum sunt accesibile, chiar și la terenuri. De exemplu, un rând de viță de vie costă 100 de euro, iar un ar de teren - 1500 de lei", a mai spus Ștefăniță.

Ion Ștefăniță a cumpărat la sfârșitul anului trecut o casă veche în localitatea Molovata Nouă, iar în această vară a desfășurat mai multe lucrări de reabilitare a locuinței. El a păstrat autenticitatea acesteia și spune că va fi transformată în "Muzeul țăranului".

Interviul integral cu Ion Ștefăniță poate fi citit aici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova