CHIȘINĂU, 27 oct – Sputnik. La sfârșitul lunii septembrie curent, producția agricolă a Republicii Moldova era în scădere cu 31,3%, comparativ cu situația de la finalul trimestrului trei din 2019.
Producția vegetală a scăzut cu 36%, iar cea animală – cu 9,3%, potrivit datelor publicate de Biroul Național de Statistică (BNS).
Fitotehnia a fost afectată puternic de secetă. La majoritatea culturilor agricole principale, în majoritatea întreprinderilor agricole, recolta medie la hectar a fost considerabil mai redusă decât cea obținută în anul trecut.
Recolta anului 2020 se caracterizează prin reducerea „recoltei globale a majorității culturilor agricole, îndeosebi a culturilor cerealiere”, constată BNS.
Conform estimărilor prealabile, în ianuarie-septembrie 2020, „recolta globală a culturilor cerealiere şi leguminoase boabe (fără porumb) în gospodăriile de toate categoriile a constituit circa 700 de mii de tone”, aceasta însemnând cu 50,7% mai puțin față de intervalul corespunzător din anul 2019.
Recolta de orz a constituit 105 mii de tone - cu 37,2% mai puțin decât în 2019. Recolta de leguminoase boabe a fost de 26 de mii de tone - cu 49,2 % mai puțin decât în 2019. Recolta de grâu a constituit 557 de mii de tone - cu 51,4% mai puțin decât în 2019.
Mai puțin afectată de secetă a fost regiunea de dezvoltare Nord, unde recolta medie la hectar a depășit cu 31% recolta medie pe țară în cazul cerealelor și leguminoaselor boabe.
„Cei mai înalţi indicatori la majoritatea culturilor agricole au fost înregistraţi în regiunea de dezvoltare Nord”, unde a fost obținută o recoltă medie la culturile cerealiere şi leguminoase boabe de 22,7 chintale la un hectar, ceea ce înseamnă „cu 31% mai mult decât în medie pe ţară”, precizează BNS.
În noul său raport referitor la producția agricolă, BNS arată că producţia de lapte a scăzut cu 13,1%, iar cea de ouă s-a diminuat cu 7,1% în ianuarie-septembrie 2020, comparativ cu intervalul corespunzător din 2019.
În total, în țară s-au produs în intervalul menționat 269,3 mii de tone de lapte și 535,6 milioane de bucăți de ouă.
De rând cu seceta, pandemia COVID-19 a afectat sectorul agroindustrial – multe planuri ale fermierilor, inclusiv cele de desfacere a mărfurilor, au fost date peste cap de restricțiile instituite din cauza virusului.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova