Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Țîrdea: În Moldova acționează o adevărată armată postmodernistă

Cunoscutul om politic și politolog din Moldova Bogdan Țârdea și-a prezentat cartea despre activitățile organizațiilor non-profit din Moldova care sunt finanțate de Occident, inclusiv de SUA și UE.
Sputnik

CHIȘINĂU, 23 oct — Sputnik. Prin intermediul unor organizații non-profit și mass-media, primind injecții de bani din străinătate, structurile occidentale își promovează agenda politică și informațională în Republica Moldova - acesta a fost laitmotivul discursului deputatului din Parlamentul țării Bogdan Țîrdea, susținut în centrul de presă al Sputnik Moldova.

Comentând reacția la prezentarea cărții sale, deputatul a menționat că aceasta a provocat un val de indignare în rândul celor vizați precum și a tutorilor lor politici.

"Ambasadorul UE în Moldova, Michalko, m-a acuzat că am atacat societatea civilă, că ar fi o amenințare la adresa democrației. Nu știu ce fel de democrație anume. Noi trăim în oligarhat. Eu reprezint o amenințare pentru societatea civilă, care nu există în Moldova. Reprezint o amenințare pentru ONG-uri, deși vorbeam despre un cartel, o rețea care a monopolizat toate subvențiile occidentale, care nu le permite altor ONG-uri să se dezvolte, nu le oferă acces la aceste subvenții și le folosește cel puțin în scopuri dubioase”, a spus Țîrdea.

Evoluția numărului de ONG-uri

Din 1992 până în 2020, numărul ONG-urilor din Moldova a crescut de la 38 la 13 mii 670.

"Din 2007 până în 2019, numărul ONG-urilor din țara noastră s-a majorat de peste două ori. Acest lucru s-a întâmplat datorită faptului că autoritățile au semnat acorduri internaționale în care Republica Moldova s-a angajat să promoveze dezvoltarea ONG-urilor și să permită pătrunderea acestora în structurile puterii - în toate structurile Parlamentului, Guvernului, SIS-ului, Procuratura Generală, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și așa mai departe", a subliniat politicianul.

Potrivit datelor publicate în cartea lui Țîrdea, cei mai mari donatori pentru sectorul „Guvern și societate civilă” au fost SUA și UE. Din 1990 până în 2018, au fost alocate mai mult de un miliard de dolari pentru diferite programe de cooperare între stat și societatea civilă.

Unde-s banii?

"Nu vreau să ridic problema unde este acest miliard. Dar dumneavoastră l-ați simțit? Ați simțit întărirea democrației, îmbunătățirea indicelui de corupție, nivelului de trai? Moldova a degradat din toate punctele de vedere. Unde a plecat acest miliard? Pentru pauze de cafea? Nu. A plecat în buzunarele baronilor societății civile”, a spus alesul poporului.

Potrivit acestuia, el dorește ca cetățenii să înțeleagă că un sfert din finanțarea Moldovei a fost destinată acestor tovarăși, „care, după părerea mea, nu au făcut nimic bun pentru țară”.

Printre sponsorii organizațiilor neguvernamentale, cea mai mare este Fundația Soros, care a alocat aproximativ 130 de milioane de dolari pentru diverse proiecte din 1992 până în 2018.

O armată de mii de ONG-uri

"Există peste 80 de mii de voluntari în cadrul ONG-urilor din Moldova. Aceasta este o adevărată armată postmodernistă care poate purta orice război informațional, orice campanie socială, atac psihologic în orice moment", a spus vorbitorul.

În plus, Țîrdea a atras atenția asupra faptului că Moldova a fost obligată să acorde sprijin ONG-urilor. Vorbim despre trei milioane de dolari anual, pe care Guvernul nostru le cheltuiește pentru a sprijini sectorul asociativ.

Cartel

Deputatul a subliniat că cea mai importantă parte a resurselor financiare este alocată unui anumit grup de organizații.

"Aproximativ o sută de ONG-uri au monopolizat majoritatea granturilor - acesta este un singur cartel sau o rețea de organizații."

Potrivit acestuia, fondurile alocate de ONG-uri sunt incomparabile cu bugetele pentru reforma structurilor de stat: „S-au cheltuit aproximativ 70 de milioane de euro pentru reforma poliției, 110 milioane pentru reforma justiției, aproximativ 50 de milioane pentru reforma educației și aproximativ 127 de milioane. Întrebarea este - unde au mers acești bani?".

Vorbitorul a subliniat că bugetul ONG-urilor, la comanda UE (donatorii occidentali), potrivit unui studiu realizat chiar de organizațiile neguvernamentale, s-a ridicat la 108 milioane de euro în 2018, adică peste două miliarde de lei. Astăzi, în opinia sa, acest buget este mult mai mare și ar putea ajunge la 150 de milioane de euro, iar cea mai mare parte a acestuia este destinat unui grup select de ONG-uri.

"Rețeaua Soros"

„În Moldova”, spune analistul, „Fundația Soros, Fondul Național pentru Democrație și Fondul European pentru Democrație au contribuit la crearea unei rețele, a unui cartel de peste o sută de organizații neguvernamentale care acționează sincron, coordonat, concertat, desfășoară activități politice acțiunile sociale, în interesul donatorilor și adesea ghidate dintr-un singur centru, cunoscut în discursul public sub numele de „rețeaua Soros”.

Potrivit acestuia, această „rețea Soros” îndeplinește sarcini politice pe teritoriul unui stat independent și suveran - Republica Moldova.

"Rețeaua este utilizată de donatori ca instrument de monitorizare, control, influență asupra statelor. Rețeaua este un instrument de control extern, o cucerire hibridă fără arme - aceștia sunt tipi care creează simboluri și care le induc aceste simboluri în capurile oamenilor, realizând o cucerire a conștiinței, după care are loc cucerirea statului, teritorii și așa mai departe", - a spus Țîrdea.

El a subliniat că donatorii au contribuit la crearea ONG-crației în Moldova, un fel de oligarhie a sectorului neguvernamental.

”Ei vin din străinătate, duc un stil de viață destul de inactiv, își pot permite absolut totul și primesc zeci de mii de euro. Toți stau în sectorul mass-media. Ușile sunt deschise în fața lor în ambasade, în structurile puterii, diferite organizații politice internaționale, inclusiv OSCE și Parlamentul European. Ei sunt fondatorii canalelor TV și al altor mijloace media, precum și al partidelor politice. Au pătruns în toate structurile de putere", a spus deputatul.

Întreaga conferință de presă poate fi vizionată AICI.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova