Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Înghețuri în Moldova: Risc sporit pentru agricultori - expert

Meteorologii moldoveni anunță primele înghețuri în Moldova. Iată câți agricultori au reușit să strângă recolta și câți riscă sa înregistreze pierderi.
Sputnik

CHIȘINĂU, 19 oct - Sputnik. Meteorologii moldoveni au emis o avertizare de îngheț pentru următoarele două zile. Este pentru prima dată în această toamnă când temperatura aerului la suprafața solului va coborî la -3 grade sub zero.

Solicitate de Sputnik Moldova, Șeful Serviciul Hidrometeorologic de Stat, Ghenadie Roșca, a declarat că este o primă avertizare pentru această perioadă, iar temperaturile sub zero grade ar putea reprezenta un pericol, în special pentru agricultorii care încă nu au reușit să strângă recolta de pe câmpuri.

”Acum a fost emisă prima avertizare de îngheț din această toamnă, în special, agricultorii ar trebui să țină cont de aceasta pentru că această răcire ar putea să le afecteze culturile, în special este vorba de zonele mai  joase sau depresiuni. Noi ne așteptăm la înghețuri și în următoarea zi, după care temperatura aerului pe timp de noapte va crește și deja pericolul va fi mai mic”, a declarat Ghenadie Roșca.

Pentru a afla cum stau lucrurile în agricultură și în ce măsură ar putea avea de suferit agricultorii de pe urma înghețurilor, am discutat cu șeful Direcție Politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban.

Încă 250 de agricultori așteaptă despăgubiri de la stat

”Pentru Republica Moldova și pentru condițiile climaterice de la noi, nu este un fenomen rar. Este ceva normal ca în luna octombrie avem căderea de brumă, ceea ce înseamnă că temperatura aerului coboară până la -1..-2 grade Celsius. Desigur că agricultorii cunosc acest lucru. Dacă e vorba de culturile care se recoltează în scop de depozitare sau cu scopul plasării pe o perioadă mai lungă pe piață, ele trebuie să fie recoltate până la primele înghețuri”, a declarat Șarban.

La ce etapă se află recoltarea culturilor agricole

Totodată, specialistul din cadrul Ministerului Agriculturii a declarat că există totuși pericol de îngheț pentru agricultorii care încă nu au reușit să colecteze recolta, însă există și mijloace de protecție, în special ce ține de culturile de câmp, varză, vinete.

”Dacă producătorul vrea să le mențină mai mult pe câmp sau agricultorul consideră că o să-l coste mai scump încărcarea și transportarea spre depozitare aceștia ar putea să le acopere cu material nețesut de tip agricol, ceea ce ar proteja culturile cu 1-2 grade. Ceea ce ține de pomii fructiferi, recolta în această perioadă ar trebui să fie deja depozitată. Majoritatea celor care depozitează recolta în frigidere a strâns-o deja. Conform datelor operative de care dispunem, putem spune că peste 70% dintre agricultori au reușit să recolteze producția de pe câmpuri”, a declarat Șarban.

Precizăm că avertizarea de cod galben de îngheț a fost emisă în legătură cu pătrunderea unei mase de aer rece din latitudinile nordice în orele nocturne și ale dimineții. Avertizarea este valabilă pentru 19-20 octombrie la suprafața solului se prevăd înghețuri cu intensitatea de -1..-3°С și izolat în aer de -1..-2°С.

Situația în Capitală

Termoelectrica a anunțat recent inițierea procedurii de conectare la încălzire a consumatorilor racordați la sistemul centralizat de termoficare.

Potrivit șefului Termoelectrica, Veaceslav Eni, au fost deja semnate peste 1000 de pașapoarte de pregătire a instalațiilor de încălzire, din numărul total de 4055. Aceste obiecte pot beneficia de încălzire în decurs de 3 ore de la solicitare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova