Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Capitala Kârgâstanului: Instituirea stării de urgență și legea marțială

Regimul este instituit începând cu ziua de vineri „în interesul asigurării protecției vieții și sănătății cetățenilor” și, conform decretului, va fi valabil timp de o săptămână și jumătate.
Sputnik

CHIȘINĂU, 9 oct — Sputnik. Președintele Kîrgîzstanului, Sooronbai Jeenbekov, a instituit stare de urgență la Bișkek, de la orele 20:00 (17:00 Chișinău) pe 9 octombrie și până la ora 08:00 (05:00 Chișinău) pe 21 octombrie, informează serviciul de presă al președintelui.

Aceste măsuri au fost luate din cauza situației actuale din țară, „în legătură cu actele de violență și amenințarea la adresa vieții și sănătății oamenilor ca rezultat al dezordinilor în masă”.

Starea de urgență a fost instituită „strict în interesul protecției vieții și sănătății cetățenilor”, precum și pentru a stabiliza cât mai rapid situația din Kârgâzstan.

În conformitate cu decretul lui Jeenbekov, ministrul adjunct de interne Almazbek Orozaliev a fost numit comandant al Capitalei. Bișkek intenționează, de asemenea, să introducă legea marțială. Anumitor locuitori ai Capitalei li se poate interzice să părăsească locuințele, iar în locuri aglomerate - ar putea să li se verifice actele.

Statul Major al Forțelor Armate din Kârgâzstan a fost instruit să aducă echipamente militare în Capitală și să organizeze puncte de control pentru „prevenirea ciocnirilor armate, asigurarea protecției legii și a ordinii și protejarea populației civile”.

În timpul stării de urgență, comandamentul din Bișkek va putea stabili un mod special de funcționare a întreprinderilor și de utilizare a comunicațiilor și să introducă controlul asupra mass-media.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova