Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Retrospectiva zilei: Cine a depus astăzi semnăturile la CEC

Comisia Electorală Centrală a aprobat astăzi mai multe decizii care se referă la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.
Sputnik

CHIȘINĂU, 29 sept - Sputnik. Comisia Electorală Centrală a recepționat astăzi listele de subscripție de la grupurile de inițiativă care au colectat semnături în favoarea a doi candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova. Este vorba despre Octavian Țîcu, desemnat de către Partidul Unității Naționale, și Dorin Chirtoacă, înaintat de Blocul Electoral ”UNIREA”.

Oficial! Violeta Ivanov este candidat la prezidențiale
În cadrul ședinței de astăzi, CEC a stabilit ordinea prealabilă de înscriere în buletinul de vot pentru pentru cei doi. Astfel, Octavian Țîcu ar putea figura în buletin cu numărul 7, iar Dorin Chirtoacă, ar putea fi al optulea.  

Conform legii, în termen de 7 zile din data depunerii Comisia urmează să examineze setul de documente, să verifice listele de subscripție prezentate și să decidă dacă înregistrează sau nu candidații.

Anterior, Comisia Electorală Centrală a înregistrat mai multe grupuri de inițiativă. Acestea au misiunea de a colecta semnături până cel târziu 1 octombrie pentru candidatul PAS Maia Sandu, Serghei Toma - Partidul Oamenilor Muncii, Alexandr Kalinin și Constantin Oboroc - ultimii fiind independenți. 

Cinci candidați au fost deja înregistrați oficial în cursa prezidențială. Astăzi, CEC a înregistrat-o pe Violeta Ivanov, reprezentanta Partidului „Șor”.

CEC a decis! Igor Dodon este oficial candidat la prezidențiale
Anterior, au fost înscriși candidatul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” Andrei Năstase, Renato Usatîi din partea formațiunii „Partidul Nostru”, liberal-democratul Tudor Deliu și Igor Dodon, ales de adunarea cetățenilor. 

Comisia Electorală Centrală a refuzat însă înregistrarea lui Andrian Candu, după ce a descoperit mai multe nereguli în listele de subscripție. 

Tot astăzi, CEC a anunțat că la alegerile prezidențiale programate pentru 1 noiembrie vor fi deschise 2 143 de secții de votare. 139 dintre acestea vor fi constituite peste hotarele Republicii Moldova, unde își vor exercita dreptul la vot cetățenii din diasporă.

Alte 42 de secții de votare vor fi amenajate pentru cetățenii din stânga Nistrului, municipiul Bender și unele localități din raionul Căușeni. În Chișinău și suburbii vor fi deschise 305 secții de votare. CEC precizează că birourile electorale vor fi deschise până în data de 6 octombrie. 

O nouă lovitură pentru Candu - „Este o mare dezamăgire”
Comisia Electorală Centrală a explicat cum vor vota studenții și elevii înmatriculați la instituții de învățământ în localități în care nu au domiciliu sau reședință.

Pentru asta ei trebuie să-și declare noul loc de ședere la primărie până cel târziu 1 octombrie inclusiv,  pentru a putea fi înscrişi în lista electorală de la secţia de votare corespunzătoare locului şederii.

În cazul în care nu reuşesc, alegătorii se pot adresa la biroul electoral al secţiei de votare în raza domiciliului sau reşedinţei valabile ca să-și ia un certificat pentru drept de vot. Acesta le va permite să voteze în oricare altă secţie de votare, pe listele suplimentare. Această procedură va fi valabilă în perioada 12-31 octombrie.

Potrivit legislației, campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie va începe cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova