Coronavirus

Ce spun experții despre alertele pandemice la nivel local

Carantinele zonale sunt o alternativă rațională la carantina la nivel național, au apreciat pentru Sputnik Moldova experții economici Roman Chircă și Viorel Gîrbu și Ana Moraru, coordonatorul Serviciului de comunicare al Congresului Autorităților Locale din Moldova.
Sputnik

CHIȘINĂU, 29 sept – Sputnik. Este mai rațională instituirea gradelor de alertă pandemice și, implicit, a stării de urgență în sănătatea publică pe unități teritorial-administrative, au apreciat experți solicitați de reporterul Sputnik Moldova. În opinia lor, carantina la nivel național trebuie aplicată doar în cazuri extreme.  

Igor Dodon spune că nu și-ar dori o „Carantină-2”

Reamintim, că prin hotărârile sale din ultimele zile, Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a decis că, din 1 octombrie, unitățile administrativ-teritoriale vor fi în drept să declare codurile de alertă roșu, portocaliu sau galben de COVID-19 la nivel local și a publicat tabelul cu gradele de alertă pandemică ce corespund în prezent raioanelor și municipiilor. Culoarea roșie este predominantă în respectivul tabel, iar „Codul Roșu” este echivalent cu starea de urgență în sănătate publică.  

Ministerul Sănătății a precizat astăzi că în cadrul ședinței Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică din 28 septembrie s-a decis instituirea, începând cu 1 octombrie 2020, a stării de urgență în sănătate publică în unitățile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu”. 

Expertul economic Roman Chircă, expertul economic Viorel Gîrbu și coordonatorul Serviciului de comunicare al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Ana Moraru, au comentat pentru Sputnik Moldova că noul mecanism este mai potrivit.

„Da, desigur, este mai rațional așa, mai flexibil. Codul Roșu impune anumite limitări, inclusiv pentru activitățile economice. Fragmentarea la nivel de raion face ca aceste limitări să fie aplicate mai relevant față de riscurile existente”, a apreciat Viorel Gîrbu.

În opinia sa, codurile pandemice ar trebui aplicate chiar la nivel de sat sau comună, pentru o mai bună gestionare a situației.

Noi restricții în Moldova începând cu 1 octombrie: Lista integrală

„Așteptăm ca alertele să fie aplicate la nivel de localitate, și nu de raion. Așa este cel mai optim. Autoritățile locale de nivelul unu să decidă. Autoritățile raionale să ofere coordonare și acord în acest sens, dar decizia să se aplice la nivel de localitate, este cel mai eficient așa”, a spus Viorel Gîrbu.

Prin instituirea normelor restrictive separat pentru unitățile teritorial-administrative evităm instituirea carantinei la nivel național, a subliniat expertul economic Roman Chircă. Potrivit lui, carantina generală este un instrument ce trebuie folosit doar în situații extreme.

„Este vorba de instituirea normelor restrictive pentru unități separate, pentru evitarea introducerii carantinei la nivel național. Are efecte de izolare a focarelor pandemice și gestiune în funcție de evoluția pandemică”, a apreciat Roman Chircă.

„Carantina totală este un instrument care trebuie utilizat doar în cazuri extreme, atunci când se identifică focare epidemice intense. În cazul COVID-19, carantinele totale au fost de natură să provoace crize economice majore”, a menționat expertul economic.

Riscul Carantinei-2: Cât de rezistentă este economia Moldovei – expert

Dar și carantinele zonale ar trebui instituite doar în cazuri extreme, în opinia sa.

„Carantinele zonale ar putea fi o alternativă pentru carantina la nivel național, ar reduce din daunele economice, dar trebuie aplicate targetat și doar în cazuri extreme”, a spus Roman Chircă.

Noul mecanism, care promite instituirea codurilor pandemice la nivel local este mai bun și în opinia Anei Moraru, coordonatorul Serviciului de comunicare al CALM.

„La nivel local se cunoaște mai bine care este situația în comunitate și astfel se poate de intervenit prompt. La începutul pandemiei, primăvara, autoritățile publice locale nu puteau institui carantina fără a avea decizia de la centru și se întârzia mult”, a spus Ana Moraru.
Ce spun experții despre alertele pandemice la nivel local

Precizăm că, potrivit deciziei CNESP, Comisiile teritoriale de profil vor institui măsurile de sănătate publică conform Planului de pregătire și răspuns la infecția cu Coronavirus de tip nou (COVID-19) – Versiunea 2, în corespundere cu gradul de alertă din teritoriul administrativ gestionat. „Codul Roșu” este echivalent cu starea de urgență în sănătate publică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova