Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce moldovenii contează atât de mult pe președinte

Politologul Angela Colațchi a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre așteptările mari pe care le au cetățenii de la președintele țării, în pofida faptului că atribuțiile șefului statului sunt destul de limitate, conform Constituției.
Sputnik

CHIȘINĂU, 25 sept – Sputnik. După cea de-a 29-a aniversare a Independenței, cetățenii Moldovei ar fi trebuit să-și schimbe atitudinea față de funcția de președinte al țării, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Iar liderii partidelor, în loc să lupte pentru postul de prim-ministru, cu împuterniciri mai mari, luptă pentru funcția de șef al statului. Doctorul în politologie Angela Colațchi a vorbit despre acest aspect în studioul Sputnik Moldova.

De ce moldovenii contează atât de mult pe președinte

„Prim-ministrul are împuterniciri mult mai mari în domeniul puterii executive, își poate pune în practică pe deplin promisiunile electorale, poate transpune în fapt programul partidului său. Iar funcția președintelui în țara noastră ar putea rămâne deasupra discursului politic, în afara concurenței electorale. În Moldova, din păcate, nu este posibil să fie desființat acest stereotip”, a spus interlocutoarea.

Angela Colațchi este sigură: în ajunul alegerilor, mulți candidați, știind despre această convingere predominantă a oamenilor, contează anume pe această părere a cetățenilor simpli și manifestă culmea elocvenței și populismului pentru a obține mai multe voturi, pentru a-și crește ratingul politic.

„Această funcție poate oferi mult sub aspectul ratingului. Dar împuternicirile șefului statului sunt limitate, dacă nu are sprijin pentru inițiativele sale în rândul deputaților”, a rezumat politologul.

Conform Constituției Republicii Moldova, președintele are dreptul să convoace Parlamentul nu mai târziu decât după 30 de zile de la alegeri.

Igor Dodon spune că nu și-ar dori o „Carantină-2”

Șeful statului are, de asemenea, dreptul de inițiativă legislativă. El este în drept să i se adreseze Legislativului cu mesaje pe probleme de importanță națională.

Președintele țării promulgă legi și are dreptul, atunci când nu este de acord cu prevederile proiectului de lege, în cel mult două săptămâni, să remită documentul Parlamentului pentru revizuire.

Dacă devine imposibilă formarea unui guvern sau organul legislativ nu adoptă legi timp de trei luni de zile, președintele Republicii Moldova, după consultarea fracțiunilor parlamentare, este în drept să dizolve Parlamentul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova