Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldoveni blocați între Ucraina și Ungaria: Cine e vinovat

Epopeea autocarelor blocate la frontiera Ucrainei cu Ungaria continuă și astăzi. În timp ce moldovenii stau blocați, la Chișinău este căutat vinovatul.
Sputnik

CHIȘINĂU, 21 sept – Sputnik. Problema autocarelor cu moldoveni care nu pot trece frontiera dintre Ungaria și Ucraina a fost rezolvată parțial.

Rusia reia zborurile cu trei țări - când și cu Moldova

Unul dintre autocare a revenit în Republica Moldova în această noapte, alt autocar cu pasagerii care nu au mai dorit să aștepte la hotarul Ucrainei cu Ungaria este în drum spre țara noastră. Informația a fost confirmată pentru Sputnik Moldova de una dintre companiile de transport ale căror autocare nu au fost lăsate să intre pe teritoriul statului maghiar. Potrivit reprezentanților companiei, două autocare au trecut în această dimineață frontiera de stat a Ucrainei și sunt pe teritoriul Ungariei. Totodată, alte câteva autocare rămân să aștepte la frontieră.

„Nu ni se explică nimic. Noi nu înțelegem după care principiu se alege care din autocare să treacă frontiera și care nu. Când întrebăm motivul sau problema, nu ni se explică nimic”, a comunicat reprezentantul companiei de transport.

Reacția Ministerului de Externe

De cealaltă parte, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene precizează că autocarele au fost blocate de autoritățile maghiare din cauza lipsei documentelor justificative din partea companiilor care asigură transportarea pasagerilor, iar fiecărui autocar care a fost întors i s-a eliberat un document oficial unde este indicat motivul neadmiterii pe teritoriul maghiar.

Serviciul de presă al MAEIE precizează că instituția operează doar cu datele colectate de către misiunile diplomatice și oficiile consulare din prima sursă, adică din adresările directe ale cetățenilor prin diverse metode și platforme de comunicare. În context, ministerul le recomandă tuturor să consulte informațiile privind alertele de călătorie emise de statele în care intenționează să se deplaseze, iar în caz de blocaj să contacteze misiunile diplomatice sau oficiul consular al Republicii Moldova din țara de destinație, sau cele mai apropiate misiuni diplomatice a țării noastre.

„Totodată, ministerul subliniază că orice călătorie în străinătate în actualul context să fie atent evaluată din perspectiva riscurilor antrenate de măsurile adoptate de țările de tranzit și destinație, cu informarea strictă din surse oficiale”, este precizat în informarea MAEIE.

Șeful APOTA - aceste companii nu sunt la prima abatere

Contactat de Sputnik Moldova, președintele Asociației Patronale a Transportatorilor Auto, Oleg Alexa, spune că aceste companii de transport nu sunt la prima abatere și că ar avea protecție ilegală din partea unor structuri ale statului.

„În spatele acestor companii stau niște persoane care se bucură de protecția organelor de stat. În perioada pandemiei, când a fost sistat transportul internațional și se permitea transportarea persoanelor cu autocare doar în baza rutelor aprobate de Comisia pentru Situații Excepționale, această companie a efectuat o sumedenie de curse fără nici o decizie a CSE, având la bază o grămadă de documente eliberate de subdiviziunile ministerului de externe”, a comunicat Oleg Alexa.

Șeful APOTA spune că pe numele acestei companii, dar și al altora au fost depuse plângeri la Guvern, la ministerul Economiei, dar și la Procuratură însă fără nici un rezultat.

Zborurile către Republica Moldova, suspendate: Anunț TAROM

„Niciuna din aceste structuri nu a luat nicio măsură cu aceste companii de transport. Amintiți-vă de blocarea persoanelor pe aeroportul din Paris, mai târziu blocarea persoanelor pe aeroportul din Praga, dar și cazul persoanelor blocate în Franța și Germania și întoarcere lor. Toate acestea sunt isprăvile companiei care acum a blocat persoanele la hotarul Ucrainei cu Ungaria”, a mai spus Oleg Alexa.

Mai mult, Alexa spune că aceasta este o companie de transport cehă și nu face parte din Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto.

„Este o companie care activează doar în baza șiretlicurilor și este implicată în mai multe blocaje ale cetățenilor noștri la hotarele diferitor state și după cum vă spuneam, se bucură de protecția ilegală a organelor de stat din Republica Moldova”, a conchis Oleg Alexa.

Ministerul de Externe nu a venit deocamdată cu o reacție la acuzațiile directorului APOTA. Amintim, cel puțin 12 autocare cu aproximativ 600 de pasageri au fost blocate acum patru zile la granița dinte Ucraina și Ungaria. Acestea urmau să ajungă la Praga.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova