Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce declararea și controlul averilor în Moldova eșuează - iată ce spune un expert

Expertul anticorupţie Mariana Kalughin consideră că după mai mulți ani de reformă în Moldova nu avem încă un mecanism de declarare și control eficient al averilor. Ar fi vorba, spune expertul, de rea voință pentru că ANI ar putea să facă mai mult dar nu face.
Sputnik
De ce declararea și controlul averilor în Moldova eșuează - iată ce spune un expert

Mariana Kalughin a declarat pentru Sputnik Moldova că politicile statului din domeniul declarării și controlului averilor nu dau rezultate. Expertul spune că ar fi vorba de o rea voință din partea autorităților competente, iar o dovadă în acest sens este modul cum Parlamentul ignoră audierea rapoartelor ANI

”Parlamentul ignoră audierea rapoartelor ANI, o face într-un mod formalizat si întârziat. Este o insultă față de opinia publică ca în anul 2020 să audiezi raportul de activitate al ANI pe 2018. Mai multe mecanisme din Strategia Națională de Integritate și Anticorupție cum ar fi testarea la poligraf sau testarea integrității pentru categoriile de funcționari care cad sub incidența legii, care păreau a fi mecanisme eficiente nu au dat nici un rezultat, iar întreaga activitate anticorupție a fost profanată”, a precizat Mariana Kalughin.

Expertul mai spune că nici până la ziua de astăzi nu există o claritate privind activitatea inspectorilor de integritate care întâmpină dificultăți la verificarea averilor.

„S-a încercat să se asigure independența inspectorilor de integritate, dar aceștia au probleme la verificarea averilor. Totodată, nu au fost oferite suficiente resurse ANI-ului, procedurile de concurs pentru funcția de inspectori  sunt excesiv de formalizate, birocratizate. Iată de ce, la ora  actuală, avem mai puțini inspectori de integritate decât ar fi necesar”, a punctat expertul.

În concluzie, Mariana Kalughin a declarat că în Moldova nu există, încă, un mecanism de declarare și control efectiv și eficient al averilor, pentru că ANI ar putea să facă mai mult, dar riscă să nu realizeze strategiile sale.

Strategia Națională de Integritate și Anticorupție 2017-2020, este a treilea document de politici anticorupție, primul fiind elaborat încă în anul 2005.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova