Coronavirus

Când vor fi oamenii protejați în totalitate împotriva coronavirusului – Expert

Numărul celor infectați ci COVID-19, posibil, este mult mai mare decât cel reflectat în statistici, dar există oare motiv pentru îngrijorare? La această întrebare a răspuns în studioul Sputnik Moldova expertul în domeniul sănătății publice Ala Tocarciuc.
Sputnik

CHIȘINĂU, 12 sept – Sputnik. Recent, au fost publicate rezultatele unor cercetări ale oamenilor de știință care au arătat că trei pătrimi dintre cei ce locuiesc împreună și contactează permanent cu persoane bolnave de coronavirus pot dezvolta o reacție proprie la virus, fără a avea nevoie de anticorpi. Imunitatea împotriva COVID-19 este formată de așa-numitele celule T și limfocite T. Limfocitele T identifică rapid infecția și nimicește celulele contaminate de sine stătător sau cu ajutorul altor elemente ale sistemului imunitar, potrivit studiului.

Expertul în domeniul sănătății publice Ala Tocarciuc a comentat anterior această descoperire, subliniind că această descoperire nu se bazează pe presupuneri teoretice, ci pe investigarea reală a pacienților.

”Este o descoperire bună, ea explică de ce la mulți oameni cu COVID-19 boala decurge fără simptome sau nu se îmbolnăvesc în general. În catul acestora, celulele T identifică coronavirusul și îl neutralizează. Însă deocamdată nu este clar câți oameni au această protecție la nivel de celule”, a afirmat Tocarciuc.

Expertul a menționat de asemenea că acum nimeni nu știe exact câte cazuri reale de infectare sunt în țară și în lume.

Coronavirus în Moldova: Un număr mare de îmbolnăviri s-a înregistrat și astăzi

"Statisticile arată doar numărul de persoane infectate care au fost identificați, iar câți sunt în realitate nu cunoaște nimeni. La fel nu putem afirma cu certitudine dacă cei care au făcut boala vor dezvolta imunitate față de această infecție. Sunt prea multe date contradictorii la acest capitol. Unii specialiști susțin că imunitatea este de scurtă durată, în timp ce alții spun că nu este suficient de stabilă”, a subliniat expertul.
Cu toate acestea, ea a menționat că, atunci când se dezvoltă imunitatea colectivă, numărul cazurilor va fi mai mic.

„Au apărut prognoze despre ceea ce ar putea să se întâmple în 2022 dacă nu va există un vaccin. Imunitatea se dezvoltă în mod natural. Imunitatea colectivă nu va putea proteja pe deplin oamenii de COVID-19, dar până la un anumit punct vom ajunge la scăderea numărului de cazuri detectate", a conchis Tocarciuc.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova