Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pavlovschi: Care sunt dificultățile în instrumentarea cazului privind jaful bancar

Expertul în domeniul justiției Stanislav Pavlovschi consideră că dosarul „furtului miliardului” este greu de instrumentat. De ce este dificil pentru procurori să dea de urma banilor aflați din materialul Sputnik.
Sputnik
Pavlovschi: Care sunt dificultățile în instrumentarea cazului privind jaful bancar

Fostul judecător al Moldovei la CEDO Stanislav Pavlovschi spune că Procuratura Generală întâmpină dificultăți în instrumentarea dosarului privind jaful bancar. El consideră că aceste probleme sunt legate de activitatea bancară care reprezintă un domeniu dificil pentru anchetatori, iar numărul mare de subiecți economici antrenați în aceste operațiuni dubioase complică și mai mult lucrurile.

„Acest caz privind jaful din sistemul bancar prezintă o dificultate sporită pentru organul de urmărire penală, iar aceste dificultăți vin din mai multe direcții. Toată lumea cunoaște că o bună parte a banilor s-a dus în mai multe jurisdicții, în zone offshore, cu care Moldova nu are relații de acordare a asistenței mutuale pe cauze penale. În plus, legislația Moldovei nu reglementează detaliat procedura acordării ajutorului în situația dată. Un alt aspect care prezintă o dificultate ține de activitatea bancară amestecată cu cea de business, numărul foarte mare de subiecți economici antrenați în aceste activități obscure”, a menționat expertul.

Pavlovschi mai spune că  activitatea bancară reprezintă un domeniu dificil pentru anchetatori, iar în cazul „furtului miliardului” există un număr mare de persoane care au activat în baza documentelor false.

Stoianoglo, despre frauda bancară: Sunt procurori care mușamalizează ancheta

„Procurorii nu dețin documentele originale pentru că ele au dispărut, ei nu pot urmări traseele prin care banii au ajuns în conturi dubioase, aici se adaugă și lipsa unei voințe politice de a oferi societății  răspunsuri la toate aceste întrebări. Dacă politicienii ar fi responsabili, săptămânal societatea ar fi fost informată ce s-a făcut, câți bani au fost recuperați. În cazul dat, statul ascunde unele lucruri, nu contribuie la creșterea nivelului de încredere față de anumite instituții, or dosarul „Furtul Miliardului” este acel caz unde statul nu ar trebui să tăinuiască informațiile”, a punctat Pavlovschi.

Până la sfârșitul acestui an, Procuratura Generală ar urma să înainteze învinuirile finale unor funcționari de rang înalt care au fost implicați în jaful bancar. Potrivit procurorului general, Alexandr Stoianoglo, este vorba despre persoane cu funcție de conducere de la Banca Națională a Moldovei, dar și de alți funcționari care au fost implicați în devalizarea sistemului bancar.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova