Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cine este Vasile Guștiuc, care îl va înlocui pe Furtună la ANSP: Iată ce avere declară

Agenția Națională pentru Sănătate Publică va fi condusă temporar de Vasile Guștiuc, care până acum a fost director adjunct al ANSP. Decizia vine după ce Nicolae Furtună a demisionat.
Sputnik

CHIȘINĂU, 8 sept- Sputnik. Interimatul funcției de director al ANSP va fi asigurat de Vasile Guștiuc, care activează în această instituție din februarie 2018, în calitate de director adjunct. Guștiuc are 52 de ani și este inspector-șef sanitar de stat. Până a veni la ANSP, Guștiuc a activat în calitate de medic-șef al Centrului de Sănătate Publică Orhei.

Demisie după scandal: Șeful ANSP Nicolae Furtună a renunțat la funcție în urma criticilor
În această funcție a fost timp de opt ani, din 2010 până în 2018. Este absolvent al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițanu”, iar cariera și-a început-o în 1994 în calitate de medic intern. Mai apoi a devenit medic igienist la Centrul de Sănătate Publică din raionul Orhei.

În declarația de avere și interese personale din 2019, Guștiuc indică un salariu anual în sumă totală de 189.728 lei, adică circa 15 800 de lei lunar. Familia Guștiuc deține trei terenuri agricole. În două dintre acestea are o cotă parte de 75,4%. Funcționarul deține și un automobil Rower 45, anul producției este 2003. Mașina valorează 33 440 de lei. Șeful interimar al ANSP a contractat în 2019 un credit în sumă de 100.000 de lei ce urmează a fi restituit în anul 2020, cu o rată a dobânzii de 13%. Locuințe sau alte bunuri imobiliare Guștiuc nu declară.

Nicolae Furtună a demisionat după ce ieri a făcut declarații scandaloase la un post de televiziune. El a spus că „pandemia de COVID-19 a luat viața celor care și așa „erau o povară pentru ei și pentru cei din jur”. 

Dimineață, Furtună a ieșit într-un briefing de presă pentru a oferi explicații. El a spus că cei care l-au criticat pentru afirmațiile făcute nu i-au înțeles corect mesajul și și-a cerut scuze. Cu toate acestea, mai multe persoane, printre care și președintele țării, Igor Dodon, l-au îndemnat pe șeful ANSP să-și dea demisia. După-amiază, Nicolae Furtună a fost convocat la Guvern de către premierul Ion Chicu. În urma discuțiilor, aceasta a renunțat la funcție.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova