Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Riscul Carantinei-2: Cât de rezistentă este economia Moldovei – expert

Lipsa banilor în buzunare este considerată de moldoveni o problemă mai gravă decât riscul răspândirii COVID-19, a comentat expertul economic Viorel Gîrbu, invitat în studioul Sputnik Moldova. Există riscul unei „carantine-2” din cauza virusului?
Sputnik

CHIȘINĂU, 7 sept – Sputnik. Epidemiologii moldoveni au semnalat că răspândirea COVID-19 este „ridicată” în ultima vreme, Republica Moldova se află pe „lista roșie”, a țărilor cu risc sporit de infectare, iar mulți oameni se întreabă dacă nu cumva există riscul unei „carantine-2” din cauza virusului.

Efectul carantinei: De ce în situații de stres crește sau scade pofta de mâncare

Ar rezista economia Republicii Moldova la o nouă perioadă de autoizolare de felul celeia din primăvară? Jurnaliștii de la Sputnik Moldova i-au adresat această întrebare expertului economic Viorel Gîrbu.

Starea de urgență declarată în țară în intervalul 17 martie - 15 mai a avut un impact devastator asupra multor ramuri ale economiei. Economia pur și simplu nu i-ar face față unei noi carantine și restricțiilor aspre de felul celor din primăvară, a apreciat expertul economic.

„Cred că riscurile de pe urma unor noi măsuri restrictive pe care le-ar institui autoritățile ar fi mai mari decât cele de pe urma faptului că epidemia va continua. Vedem clar că economia noastră se poate prăbuși mai repede decât sistemul de ocrotire a sănătății”, a comentat Viorel Gîrbu.

Republica Moldova este o țară cu o rată înaltă a populației sărace.

Numărul angajaților a scăzut în Moldova: Câți lucrează în agricultură și câți în servicii

Prin urmare, cetățenii sunt mult mai preocupați de propriile lor pierderi financiare, decât de riscul îmbolnăvirii de noul coronavirus, a apreciat expertul economic. 

Până și amenințarea coronavirusului nu este luată foarte în serios în societate, a remarcat Viorel Gîrbu.

Lipsa banilor în buzunare este o problemă mai gravă pentru oameni decât COVID-19, a constatat expertul.

Reieșind din această stare de lucruri, este puțin probabil ca autoritățile să introducă din nou măsuri restrictive severe de felul celor din primăvară.

COVID-19 i-a lipsit de lucru pe moldoveni

Peste 217 mii de moldoveni (fiecare a zecea persoană în vârstă de 15 ani și peste) au declarat că munca le-a fost afectată de pandemia COVID-19 în intervalul lunilor aprilie-iunie 2020. Din numărul total, 7% au declarat că au devenit inactivi pe piața muncii din cauza pandemiei.

Impactul pandemiei asupra situației la locul de muncă s-a manifestat în principal prin: întreruperea ori sistarea activității, prestarea muncii la domiciliu, trecerea la programul de lucru parțial, reducerea orelor de muncă efectiv lucrate.
Riscul Carantinei-2: Cât de rezistentă este economia Moldovei – expert

Datele sunt desprinse dintr-un raport de ultimă oră al Biroului Național de Statistică (BNS), în care sunt citate concluziile unei cercetări sociologice.

Numărul persoanelor care au avut un loc de muncă, dar în aprilie-iunie nu au lucrat deloc este de 163 de mii de persoane – aceasta înseamnă o rată a inactivității de 8 ori mai mare, comparativ cu intervalul aprilie-iunie 2019.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova