Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Schimbări pe piața financiară nebancară: Ce a decis Guvernul

Creditarea nebancară a devenit extrem de populară în rândul populației, însă ea are, pe lângă avantaje, la fel de multe dezavantaje. Guvernul a intervenit cu modificări legislative menite să prevină eventualele riscuri din acest sector.
Sputnik

CHIȘINĂU, 4 sept – Sputnik. În ultimii ani, piața financiară nebancară s-a dezvoltat spectaculos în Republica Moldova. Creditele rapide sunt deosebit de atractive pentru moldoveni, însă deseori ele duc la supraîndatorarea celor care nu reușesc să  achite ratele la timp. În acest context, statul a intervenit în ultima perioadă cu mai multe modificări la legislația aferentă acestui domeniu.

Credite-capcană: Ce trebuie să știe oamenii care vor să ia bani cu împrumut

În urma modificărilor operate la ultima ședință a Guvernului, Băncii Naționale a Moldovei i-au fost atribuite unele competențe de supraveghere a sistemului financiar nebancar. 

În particular, Băncii Naționale a Moldovei urmează să-i revină atribuțiile de supraveghere a sectorului de asigurări și creditare nebancară - atribuții exercitate în prezent de către Comisia Națională a Pieței Financiare. Totodată, ca urmare a adoptării proiectului de lege, autoritatea Comisiei Naționale a Pieței Financiare se va extinde asupra pieței de capital, investitorilor acesteia și fondurilor nestatale de pensii.

Modificările respective derivă din necesitatea consolidării întregii piețe financiare, precum și prevenirii unor eventuale riscuri aferente sectorului financiar nebancar, a explicat vicepremierul, ministrul Finanțelor  Serghei Pușcuța.

 „Arhitectura de reglementare propusă prin proiect este una pe larg aplicată la nivel mondial și se explică prin experiența Băncii Naționale a Moldovei în domeniul supravegherii, acumulată în procesul de reformare a sectorului bancar prin alinierea la cele mai bune practici și standarde internaționale în domeniu”, a menționat ministrul.

Modificările propuse urmează să fie aplicate începând cu 01 iulie 2023.

Ce schimbări au intervenit anul acesta pe piața financiară cebancară

Amintim că Parlamentul a adoptat anterior un proiect de lege elaborat de Guvern, menit să reglementeze activitatea organizațiilor nebancare și să protejarea persoanele fizice de supraîndatorare.

Gata cu creditele-capcană și supraîndatorarea: Ce face statul cu firmele de microfinanțare

Legea care a intrat în vigoare în luna aprilie prevede stabilirea unor plafoane pentru costurile împrumuturilor rapide contractate de la companiile de microfinanțare.

Pentru orice credit nebancar luat începând cu 20 aprilie pe un termen mai mic de 2 ani, al cărei sumă inițială debursată este de până la 50 de mii de lei, au fost limitate costurile aferente. 

Organizațiile nebancare nu mai au dreptul să perceapă de la solicitanții de credite dobânzi, penalități și comisioane care să depășească valoarea împrumutului acordat.

O altă prevedere stabilește că, în cazul acordării creditelor de până la 50 de mii de lei, este interzisă renegocierea clauzelor contractuale care conduc la mărirea obligației pecuniare inițiale a debitorului și intrarea în supraîndatorare.

Mai mult, pentru a evita supraîndatorarea persoanelor fizice care solicită credite de consum, organizațiile de creditare nebancară sunt obligate să se asocieze cu un birou al istoriilor de credite, care creează o bază de date cu privire la toate împrumuturile contractate de cetățeni. Astfel, companiile de microfinanțare evaluează capacitățile financiare și, în mod conștient, decid dacă acordă sau nu împrumuturi anumitor clienți. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova